latinica  ћирилица
09/11/2018 |  11:07 ⇒ 11:15 | Autor: Večernje novosti

Beograd: Migrantima prijeti 40 godina zatvora

Zbog teškog ubistva i razbojništva u Beogradu podignuta je optužnica protiv Libijca i Alžirca. Izboli makazama migranta, koji je uspio da im pobjegne, ali je dvije nedjelje kasnije preminuo u bolnici.
Tužilaštvo - Beograd - Foto: TANЈUG
Tužilaštvo - BeogradFoto: TANЈUG

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv dvojice migranata, Libijca Emina Belhaja (23) i Alžirca Ibrahima Amara (19) zbog teškog ubistva Kada Si Tajeba, takođe migranta, 1. oktobra prošle godine u napuštenom vagonu u blizini beogradske Željezničke stanice u Savskoj ulici. Za ovo djelo zaprijećena je kazna od od 30 do 40 godina zatvora.

Prema navodima optužnice, Belhaj i Amar su oko šest sati ujutro upali u kupe i od Tajeba tražili da im preda sve što ima. Kad je ovaj to odbio, počeli su da ga udaraju pesnicama po licu i tijelu, šutiraju po glavi, stezali su ga omčom oko vrata, dok je oštećeni sve vrijeme pokušavao da se odbrani. Zatim su, kako tvrdi tužilaštvo, nožem i makazama počeli da ga ubadaju u stomak, grudi, po nogama, nanijevši mu veliki broj ubodnih rana. Uprkos tome, Tajeb je uspio u jednom momentu da pobjegne i dotrči do obližnje taksi stanice, odakle su ga prevezli u KCS. Međutim, dvije nedjelje kasnije je preminuo.

Tragičnom događaju, kako se tvrdi, prethodio je niz napada ove dvojice, koji su od drugih ljudi smještenih u vagonima, uz prijetnju nožem i makazama, otimali novac i mobilne telefone. Tako su, kako piše u optužnici, prvo napali jednog maloljetnika, koga je Belhaj ubo tri puta u butinu i zaprijetio mu da će ga ispeći žarom cigarete, da bi mu zatim uzeli mobilni telefon. Na meti im se zatim našao još jedan maloljetnik, od koga su oteli novčanik.