latinica  ћирилица
09/11/2018 |  13:07 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Film "Granice kiše" otvara 12. "Prvi kadar"

Premijernim prikazivanjem igranog filma "Granice kiše", autora Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, u ponedjeljak, 12. novembra, svečano će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biti otvoren 12. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar".
12. MFF "Prvi kadar" (foto: facebook.com/vitomir.mitric) -
12. MFF "Prvi kadar" (foto: facebook.com/vitomir.mitric)

Umjetnički direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je novinarima da će festival biti održan od 12. do 17. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom "Prvi kadriraj!".

"Svečano otvaranje festivala, koji će biti održan u Istonom Sarajevu i u Zvorniku, planirano je za 19.00 časova u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu, a premijeri će prisustvovati producentska i glumačka ekipa filma, kao i brojni gosti i značajna imena dokumentarnog filma iz cijelog svijeta", rekla je Štifanićeva na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da moto festivala podstiče filmske autore da tragaju za novim filmskim pričama i prvi ih zabilježe.

"Na taj način, festival pokreće inspiraciju i kreativnost u stvaranju filmskih ostvarenja sa upečatiljivim stavom. Moto festivala je i poruka mladima da se bave filmom i filmskom umjetnošću", istakla je Štifanićeva.

Ona podsjeća da je ovaj festival, potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Produkcije "Prvi kadar", Grada Zvornika i opštine Istočno Novo Sarajevo, napravio još jedan veoma značajan korak u misiji decentralizacije kulture i kinematografije.

"Održavanjem festivala u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, produkcija `Prvi kadar` postaje most kulture među gradovima, čime se povećava broj filmskih gledalaca i uticaj na razvoj kinematografije u Republici Srpskoj i BiH, i čime festival dobija novi koncept. U zvaničnom takmičarskom programu festivala takmičiće se 42 filma iz 17 zemalja, koji će biti prikazani u šest festivalskih selekcija", rekla je Štifanićeva.

Riječ je o selekcijama: "U fokusu" - međunarodna selekcija dokumentarnih filmova; "Eks ЈU u fokusu" - regionalna selekcija dokumentarnih filmova sa eks ЈU prostora; "Kratke priče" - međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora; "Eks ЈU kratke priče" - regionalna selekcija kratkih igranih filmova sa eks Јu prostora, "Ključ za film" - međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i "Novi pogledi"- međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

"Ove godine festival je obogaćen za novu selekciju `Eks Јu kratke priče`. S obzirom na veliki broj prijavljenih kratkih igranih filmova sa prostora bivše Јugoslavije, ukazala se potreba da se publici prikaže presjek najnovijih ostvarenja kratkog igranog filma, autora koji daju značajan doprinos popularizaciji domaće kinematografije kod nas i u svijetu", ističe selektor 12. "Prvog kadra".

Štifanićeva naglašava da će, u godini kada se obilježava 100 godina od Prvog svjetskog rata, festival programskim konceptom dati poseban doprinos ovoj godišnjici, sa akcentom na ulogu žena u Prvom svjetskom ratu.

Na otvaranju festivala biće upriličena izložba "Hrabre žene putuju kroz vreme", autora Aleksandre Јovanić i Čarne Manojlović.

Među hrabrim ženama kojima je posvećena izložba su i Nadežda Petrović i Milunka Savić, koje su zahvaljujući svojim pionirskim podvizima dale poseban doprinos u ratu.

Na festivalu će biti prikazan i igrani film "Čelične ratnice", autora Јelene Mile, a to je priča o ženama dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu i ratovima na Balkanu.

U okviru edukativnog programa festivala biće prikazan istorijski dokumentarac "Dugo putovanje u rat", reditelja Miloša Škundrića, koji kroz autentične priče iz prošlosti, pomaže razumijevanju zašto je počeo Prvi svjetski rat.

U okviru edukativog programa festivala biće održan DokMasterKlas predavanje "Umjetnost dokumentarizma - Portret u dokumentarnom filmu".

Filmska škola "Prvog kadra" ove godine biće održana u Zvorniku i u okviru nje će se realizovati trodnevna radionica animiranog filma, u saradnji sa Studiom crtanog filma "SCF98" iz Niša.

Za najmlađe u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, festival je pripremio posebno iznenađenje, premijerno prikazivanje igranog filma za djecu "Zlogonje", u režiji Raška Miljkovića.

U okviru promocije značajnih filmskih izdanja ove godine biće upriličena promocija Filmskog časopisa "Filaž".

U okviru pratećeg programa festivala biće održan program Veče laureata, posvećen prošlogodišnjem laureatu Radio-televiziji Republike Srpske /RTRS/, u okviru koga će biti prikazan izbor filmova RTRS-a nagrađenih na dosadašnjim festivalima.

Povodom obilježavanja 20 godina Akademije umjetnosti Banjaluka, Savjet festivala je donio odluku da se "Pečat kneza Pavla za doprinos razvoju filmske umjetnosti u Republici Srpskoj i BiH" dodijeli Akademiji umjetnosti Banjaluka, studijskom programu Dramske umjetnosti. Tim povodom biće organizovan program "Dvadeset godina Akademije umjetnosti" sa projekcijom najboljih studentskih filmova.

Predviđeno je i da muzička grupa "Atentat" u Istočnom Sarajevu održi koncert pod nazivom "Dobro jutro, mister Orvel!".

Specijalni gost festivala je Gabrijel Tejedor iz Švajcarske, dokumentarista, koji je prvenstveno fokusiran na ljudsku istoriju u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama, koji će se publici predstaviti dokumentarnim ostvarenjem "Ulica Majskaja", koji je premijerno prikazan na "Idfi" prošle godine.

Festival će biti zatvoren u Zvorniku svečanom dodjelom nagrada i koncertom grupe "Katera" iz Istočnog Sarajeva.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspke, a ovu jedinstvenu manifestaciju podržali su Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i Grad Zvornik.

Medijski pokrovitelji su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.