latinica  ћирилица
09/11/2018 |  15:19 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

Ovogodišnji "Prvi kadar" pod motom "Prvi kadriraj"

Pod motom "Prvi kadriraj" u Istočnom Sarajevu i Zvorniku od 12. do 17. novembra biće održan 12. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar". U šest festivalskih selekcija dokumentarnih i kratkih igranih filmova takmičiće se 42 filma iz 17 zemalja.

Premijernim prikazivanjem igranog filma "Granice kiše" Nikole Mijovića i Vlasimira Sudara počinje ovogodišnji "Prvi kadar" koji će ponuditi mnoštvo filmskih ostvarenja u šest takmičarskih kategorija – jednom više u odnosu na prethodne.

"S obzirom na veliki broj najavljenih filmova, kratkih igranih iz bivših prostora Јugoslavije moja je ideja bila da napravimo izbor i jednu novu selekciju "Eks Јu kratke priče" koja će publici prikazati interesantna i nova ostvarenja iz oblasti kratkog igranog filma", kaže Aleksandra Mitrić Štifanić, umjetnički direktor festivala "Prvi kadar".

 "Prvi kadar" postaje i most kulture među gradovima, pa će prvi put ove godine biti održan i u Istočnom Sarajevu i Zvorniku - pod motom "Prvi kadriraj".

"Moto ovogodišnjeg festivala je nastao sa jednom idejom i kao poruka filmskim autorima da tragaju za novim i kreativnim filmskim pričama, da ih prvi zabilježe, i poruka mladima da se bave filmom i filmskom umjetnošću", ističe Mitrić Štifanić.

Ovaj praznik filmske umjetnosti obilježiće brojni filmski autori, specijalni gost je dokumentarista Gabrijel Tejedor iz Švajcarske, a programskim konceptom biće dat poseban doprinos stogodišnjici završetka Prvog svjetskog rata sa akcentom na ulogu žena u njemu.

Izložba "Hrabre žene putuju kroz vrijeme" uz igrane filmove, filmsku školu, radionicu animiranog filma, promociju filmskog časopisa "Filaž", dio su bogatog pratećeg programa u okviru kojeg će biti održano i Veče laureata – izbor filmova Radio-televizije Republike Srpske nagrađenih na dosadašnjim festivalima.