latinica  ћирилица
14/11/2018 |  18:22 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Radnici ŠG Klekovača nastavljaju proteste

U Šumskom gazdinstvu "Klekovača-Potoci" u Istočnom Drvaru nije izvršena najavljena primopredaja funkcije v.d. direktora. Radnici nastavljaju proteste i blokadu uprave, zahtijevajući smjenu aktuelnog v.d. direktora Nikole Јankovića.

Primopredaja nije uspjela! Komisija "Šuma Srpske" za novog vršioca dužnosti predložila je Nikolu Stojakovića. S tim nisu saglasni u resornom ministarstvu.

"Prijedlog i stav ministra je da se na mjesto v.d. direktora trenutno postavi kadar iz Ministarstva. To je diplomirani inženjer šumarstva Milan Kecman", rekao je pomoćnik ministra za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić.

Protiv prijedloga poslodavca su i radnici Šumskog gazdinstva, koji protestuju već dvije nedjelje, zbog, kako tvrde, nelegalnih otkaza, mobinga i dovođenja novih radnika.

"Blokada je nastavljena i biće nastavljena do momenta dok se ne sprovede odluka Ministarstva", kaže predsjednik Sindikalne organizacije Šumskog gazdinstva "Klekovača-Potoci" Radenko Bosnić.

Aktuelni v.d. direktora "Klekovače" Nikola Јanković i danas je došao na posao, iako su radnici blokirali ulaz u upravu.

"Ministar, nadležno ministarstvo, ništa ne odlučuje vezano za ovo pitanje, nego uprava javnog preduzeća, generalni direktor imenuje i razrješava", rekao je Јanković.

"Nećemo nijednog trenutka dozvoliti da bilo ko drugi dođe ovdje na poziciju vršioca dužnosti direktora Šumskog gazdinstva Klekovača, nego da se mora ispoštovati odluka resornog ministra", ističe načelnica opštine Istočni Drvar Milka Ivanković.

U Istočnom Drvaru danas i načelnik Drvara u Federaciji. Goran Broćeta kaže, ovo nije samo pitanje gazdinstva, već i opstanka Srba u Livanjskom kantonu.

Podrška radnicima stiže i od novoizabranog poslanika u Narodnoj skupštini Nikole Špirića.

"Јa sam kao novoizabrani poslanik, koji je rodom sa ovoga kraja, došao da podržim ove ljude koji uporno traže svoja radnička prava. Јa sam protiv toga da bilo ko, ko dođe kao v.d. direktor, potcjenjuje i ponižava ljude", rekao je Špirić.

Ulazna vrata i prozori na zgradi Uprave Šumskog gazdinstva i dalje ostaju zakovani, a preduzeće ne radi. Radnici poručuju - do ispunjenja njihovih zahtjeva neće odustati od protesta.