latinica  ћирилица
28/04/2024 |  19:27 ⇒ 29/04/2024 | 06:59 | Autor: RTRS

Bošnjački narativ o Srebrenici i profit; Zašto je Izetbegović želio rat? (VIDEO)

U trenutku kada dio međunarodne zajednice, uz pomoć bošnjačkih političara, pokušava da na svjetskoj pozornici afirmiše rezoluciju o Srebrenici, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podsjetio je na izjavu akademika i pisca Muhameda Filipovića koja jasno govori kome je bilo do rata u BiH.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Filipović je prije par godina za sarajevske medije prepričavao događaje iz devedesetih, kada je otišao da pregovara sa Slobodanom Miloševićem. Bio je jasan - rat u BiH mogao se izbjeći.

Međunarodni dušebrižnici i bošnjački političari godinama konstruišu narativ da je rat u BiH počeo i da se vodio samo u Srebrenici. I najavljena rezolucija u UN, kompletna ratna dešavanja smješta u par dana jula 1995. godine. Ako u tome uspiju, možemo očekivati da zvanično optuže Srbe i za početak rata. Ali istina je da je u sumrak raspada zajedničke države, muslimanski lider Alija Izetbegović odbio istorijski sporazum sa Srbima koji bi garantovao teritorijalnu cjelovitost BiH u krnjoj Јugoslaviji. To je potvrdio i Filipović 2018. godine.

- Sporazum je propao zato što je neko iz SDA telefinirao tu veče Adilu Zulfikarpašiću, koji je razgovarao sa Nikolom Koljevićem u vezi dogovora na koji je pristao i Alija Izetbegović. Kada je otpočeo razgovor između Zulfikarpašića i Koljevića ušla je osoba s telegramom iz centrale SDA u kojem je pisalo da SDA ne prihvata nikakav sporazum sa Srbima. Pitao sam najmanje deser puta kasnije "pa Alija kako je to moguće, mogli smo proći bez rata, nikakvih šansi nismo imali". Alija Izetbegović nikada meni nije htio da kaže ko je to uradio - rekao je tada Filipović.

Dragocjeno je svjedočenje i nekadašnjeg direktora sarajevskog aerodroma Mile Јovičića, kome je uoči početka sukoba tada potpredsjednik Vlade RBiH Muhamed Čengić uzbuđenim glasom rekao da je na sastanku užeg rukovodstva SDA odlučeno da se ide u rat protiv Srba.

Izetbegović je u martu 1992. godine rekao:

- Možda će nastati nekakav haos, ja mislim da će nastati, nisam baš siguran da neće do toga doći, iz čega se onda izroditi novo stanje odnosa.

Kako doći do tih novih odnosa definisano je u Direktivi Štaba TO RBiH iz aprila 1992. godine, koja bjelodano govori o priprema za vojne sukobe sa ЈNA i srpskim formacijama. Kada je Alija Izetbegović odbio Kutiljerov plan kantonizacije Bosne bez rata, bilo je jasno da muslimanskom rukovodstvu nije do mira. Odgovoran je Izetbegović i za dovođenje mudžahedina. Sarajevske kriminalce unapređivao je u generale. Ipak, najveću odgovornost ima prema sopstvenom narodu kojeg je htio žrtvovati u Srebrenici. Potvrdio je to svojevremeno i Hakija Meholjić u norveškom dokumentarnom filmu "Izdani grad".

- Nudi mi Klinton da uđu četnici u Srebrenicu i izvrše pokolj 5.000 muslimana i biće vojna intervencija NATO snaga na srpske položaje u cijeloj BiH. Šta Vi mislite o tome? Јa sam skočio i pitao "jesi li ti lud, ko će reći `ti na klanje, ti ne ideš, ti na klanje, ti ne ideš`". E to je ono što je on rekao. Imaju samo dobro i loši ljudi u svakom narodu, Alija je loš čovjek - rekao je Meholjić.

Bošnjaci nikada nisu oprostili Meholjiću ovu izjavu, za života upadljivo je ignorisan baš kao i Ibran Mustafić koji je javno na suđenju rekao da mu je ratni komandant takozvane Armije BiH Naser Orić priznao da je ubijao Srbe u Srebrenici. S druge strane, ko istrajava na priči o srebreničkom "genocidu", dobro profitira. Potvrdila je to svojevremeno i sama Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice.

- Imam podstanara, zamjenika ministra koji stanuje u mojoj kući, ja imam primanje, vjeruješ li, mjesečno blizu 4000 KM. I dva da trošim, može mi biti, da uživam kao lord, ali vjeruješ li da sam ja nezadovoljna - rekla je Subašićeva za FTV 2010. godine.

Nekadašnji član Predsjedništva RBiH, koji se u Sarajevu zadržao do sredine 1992. godine, profesor Nenad Kecmanović za Aliju Izetbegovića kaže da je prihvatao, pa odbijao, potpisivao, a sabotirao sporazume. Da nije bilo tako, kaže Kecmanović, rata ne bi bilo ili bi za godinu, dvije ranije bio završen, što bi sačuvalo hiljade života na sve tri strane.