latinica  ћирилица
03/12/2018 |  12:04 ⇒ 12:09 | Autor: SRNA

Vilić: Pripadnici MUP-a Srpske ne mogu biti eksterno premješteni u Direkciju

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić izjavio je da policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ne mogu biti eksterno premješteni u Direkciju, koja je, kako kaže, jedina nadležna za zaštitu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vilić je naveo da Zakon o policijskim službenicima BiH ne daje mogućnost da bilo koji policijski službenik sa nivoa kantona ili entiteta bude eksterno premješten na nivo BiH.

- Eksterni premještaj omogućen je samo policijskim službenicima na nivou BiH - rekao je Vilić.

Prema njegovim riječima, eksterni premještaj se odnosi na tri policijske agencije - Agenciju za istrage i zaštitu, Graničnu policija i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH.

On je za portal Kliks izjavio da su predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela prošle sedmice održali radni sastanak sa službenicima MUP-a Republike Srpske kako bi finalizovali dogovor u vezi sa preuzimanjem obezbjeđenja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, odnosno dogovorili tehnički detalji fizičke i tehničke zaštite po mjestu prebivališta, mjestu rada i kretanja.

- Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u skladu s tim dogovora tehničke detalje za preuzimanje zaštite izabranih funkcionera što podrazumijeva i članove Predsjedništva BiH - dodao je Vilić.

On je ponovio da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH jedina policijska agencija u BiH koja je nadležna za zaštitu ličnosti na nivou BiH.

Glas Srpske je objavio da će srpskog člana Predsjedništva obezbjeđivati pripadnici MUP-a Srpske koji se u njegovom ličnom obezbjeđenju nalaze više od deceniju, a ostalo je još samo da bude riješen njihov profesionalni status, odnosno gdje će biti zaposleni. Direktor Policije Srpske Darko Ćulum naveo je da je jedna od mogućnosti eksterni premještaj, odnosno da pripadnici MUP-a koji obezbjeđuju Dodika pređu privremeno, odnosno za vrijeme trajanja obezbjeđenja u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.