latinica  ћирилица
03/12/2018 |  13:24 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Stoltenberg: Očekuje se odobravanje prvog godišnjeg programa za MAP

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenber rekao je da očekuje da ministri inostranih poslova Sjeveroatlantskog saveza na sutrašnjem ministarskom sastanku odobre BiH da pošalje prvi Godišnji program za početak primjene Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

"Moramo sačekati i vidjeti da li će vlasti BiH iskoristiti priliku. BiH već ima MAP, sada samo pokazujemo da smo spremni da prihvatimo njihov godišnji program, a oni će donijeti odluku da li će to uraditi", izjavio je Stoltenberg na današnjoj konferenciji za novinare u Briselu.

Prema njegovim riječima, Godišnji program je bitan instrument koji pomaže da BiH sprovede političke, ekonomske i odbrambene reforme.

Godišnji program je lista aktivnosti između BiH i NATO-a u okviru Akcionog plana za članstvo.

Najavljujući sastanak ministara inostranih poslova NATO-a, Stoltenberg je rekao da će im se tokom rasrpave o zapadom Balkanu pridružiti i visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini.

"Zapadni Balkan je od ključnog strateškog značaja za nas i za EU", poručio je generalni sekretar NATO-a, ističući da Makedonija napreduje u pravcu da postane 30. članica.

Stoltenberg je rekao da će se ministri inostranih poslova NATO-a tokom sastanka baviti situacijom u Avganistanu i ponašanjem Rusije, sa posebnim osvrtom na Sporazumom o nuklernim projektilima srednjeg dometa.

"NATO se čvrsto zalaže za kontrolu naoružanja kako bi svi bili bezbjedniji. Vodimo dijalog s Rusijom i težimo da popravimo odnose. Ali, kako bi se to ostvarilo neophodno je da se Rusija u potpunosti povinuje međunarodnim obavezama", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, sutra će biti riječi i o Gruziji i Ukrajini, koje se zbog Rusije suočavaju sa bezbjednosnim izazovima.

Stoltenberg je pozvao da bez odlaganja budu oslobađeni mornari i brodovi Ukrajine koje je nedavno zarobila Rusija u Kerčkom prolazu, pozivajući na mir i uzdržanost.