latinica  ћирилица
06/12/2018 |  14:01 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

Dodik: Republika Srpska ima autentičan politički stav o NATO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima autentičan politički stav o NATO i nije motivisan nikakvim koordinacijama na bilo kom nivou, te da je važno da su svi u Srpskoj sagalasni o ovome.

On je napomenuo da mu je drago što će biti održan sastanak srpskih funkcionera o NATO savezu, koji će sazvati predsjednik Republike Srpske, a na kome će biti potvrđena odanost rezoluciji Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti.

"Naša pozicija je neutralnost i to ima da se poštuje. Priča da je nešto u vezi sa NATO završeno, pala je juče u vodu, jer ste vidjeli da generalni sekretar ove organizacije kaže čekamo odluke BiH. Legitimno je da Srpska ima svoj stav koji je poznat. Razumijem da to nije u interesu političkih predstavnika druga dva naroda, što poštujem", dodao je Dodik i podsjetio da je NATO pokazao negativan odnos prema Srbima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je da Republika Srpska ne traži ništa više od onoga što je zagarantovano Ustavom.

"Vrijeme nametanja je prošlo, a vrijeme za dogovor je nastupilo. Ako neko želi da se dogovaramo može. Spremna je Republika Srpska. Naša argumentacija u vezi sa NATO savezom je veoma jasna, a za BiH je najbolje da vodi politiku neutralnosti, što je odgovoran pristup. Prakse koje su nametali visoki predstavnici, a vidjeli ste juče i Valentina Incka koji je rekao da je prošlo vrijeme nametanja, ostavile su mnogo nakaradnih rješenja u BiH koja moraju ponovo biti razmatrana u okviru unutrašnjih političkih snaga. To je prilika za Srpsku da vrati poziciju na nivou zajedničkih institucija", zaključio je Dodik.