latinica  ћирилица
07/12/2018 |  13:12 ⇒ 15:06 | Autor: SRNA

Radojičić: Imamo dobru osnovu i jaku volju za saradnju

Gradonačnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas poslije razgovora sa delegacijom Beograda da dva grada imaju dobre osnove i jaku volju za saradnju.
Sastanak delegacija Banjaluke i Beograda - Foto: RTRS
Sastanak delegacija Banjaluke i BeogradaFoto: RTRS

"Banjaluka i Beograd su pobratimi, imamo dobre osnove za saradnju, imamo jaku volju za saradnju i to je, vjerujem, i nacionalni interes da naše dvije prijestonice sarađuju", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Gradonačelnik Banjaluke i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić ugostili su danas delegaciju Beograda u kojoj su bili predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Radojičić je istakao da Banjaluka i Beograd imaju intenzivnu komunikaciju po različitim linijama i osnovama, a da je današnji sastanak samo jedan od koraka na putu dugotrajne i uspješne saradnje.

On je rekao da je u proteklih nekoliko dana bilo nekoliko događaja u kontekstu saradnje Banjaluke i Beograda, navodeći da se danas u Banjaluci održava skup o privrednoj saradnji, dok su juče u Gradskoj upravi bili gosti iz Osnovne škole "Ivo Andrić" iz Beograda.

"Večeras je `plavo-crveno` veče fudbalskog kluba `Borac`, na kojem će biti ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije iz Beograda, a mi smo naredne sedmice u Beogradu da promovišemo `Banjalučku zimu`", rekao je Radojičić.

Talić je rekao da Banjaluka i Beograd nastavljaju uspješnu i korektnu saradnju koja je zajednički inicirana.

"Naša saradnja bi trebalo da bude jasna, konkretna i direktna i izražavam zadovoljstvo onim što smo do sada uradili. Vjerujem da će građani oba grada imati koristi od ove saradnje", dodao je Talić.

Predsjednik beogradske Skupštine Nikola Nikodijević naglasio je da saradnja sa Banjalukom nije više protokolarna, već predstavlja živu aktivnost koja podrazumijeva dogovore na sedmičnom nivou.

On je rekao da je prilikom posjete Banjaluci prije mjesec dana dogovarano održavanje poslovno-privrednog foruma koji se danas održava u Banjaluci na inicijativu Banjaluke i Beograda, ističući da je to prvi konkretan rezultat od prošlomjesečnog sastanka.

"Mi želimo da koristimo zaista sjajne odnose između Republike Srpske i Srbije i da na osnovu tih odnosa koja postoje između dve vlade treba da sarađuju i dva grada. Naravno, ekonomija i privredna pitanja su ono što je dominantno, ali mi gradovi imamo mnogo drugih zajedničkih tema i prostora za saradnju", rekao je Nikodijević.

On je rekao da je slična problematika sa kojima se suočavaju ova dva grada, ali i ciljevi.

"Razgovarili smo o razmeni iskustava i zajedničkom pronalaženju najboljih rešenja kako bi i građani Beograda i Banjaluke imali koristi i osetili boljitak naše saradnje", rekao je Nikodijević.

On je rekao da će naredne sedmice u Beogradu biti predstavljen novogodišnji program Banjaluke, a dogovoreno je i produbljivanje odnosa u oblastima turizma, kulture i obrazovanja.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović najavio je da će od iduće godine beogradska pozorišta gostovati u Banjaluci i drugim gradovima Republike Srpske i da su za tu namjenu već planirana sredstva u budžetu Beograda.

On je rekao da će se nastaviti i sa povezivanjem škola, prosvjetnih i obrazovnih ustanova i i izrazio nadu da će se to osjetiti.

"Prostora za saradnju ima puno i sledeći put kada se vidimo, nadam se da ćemo pričati o konkretnim rezultatima", naveo je Mladenović.

Današnjim razgovorima u banjalučkoj Gradskoj upravi prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Gradonačelnik Banjaluke je od delegacije grada Beograda na poklon dobio dres reprezentacije Srbije sa svojim prezimenom i brojem 10.