latinica  ћирилица
07/12/2018 |  15:13 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

Trebinje obara turističke rekorde

Iz godine u godinu, Trebinje obara turističke rekorde.

Za deset mjeseci, zabilježeno je više od 87 hiljada registrovanih noćenja. Uporedo, raste i broj smještajnih kapaciteta. Linija, pod ovu sezonu, još nije podvučena. Hotelijeri kažu da su kapaciteti većim dijelom rasprodati za novogodišnje praznike.

Za razliku od prošle godine, ove je Trebinje posjetilo trideset odsto više turista, u odnosu na prošlu godinu. Rekordan broj registrovanih noćenja, prati i povećanje broja zemalja iz kojih turisti dolaze.

- Jedan od razloga je povećan broj smještajnih kapaciteta, kojih je u Trebinju svake godine sve više i više, i atraktivnost Trebinja kao turističke destinacije, rekao je Marko Radić, direktor Turističke organizacije Grada Trebinja.

Na raspolaganju je devetnaest hotela, motela i hostela, i privatni smještaj. Ovaj dio Srpske poprilično je nepoznat turistima iz evropskih zemalja. Zato će turistički radnici, već naredne godine, krenuti na promociju turističkih potencijala na evropskim sajmovima.

Samo u posljednje dvije godine, u Trebinju je registrovano dvjesto novih ležaja u privatnom sektoru. Svoja vrata otvorila su četiri nova hotela, sa oko trista ležaja. Za neke je tek prva sezona.

- Odlična, za nas idealna jer smo od aprila do kraja oktobra imali pune kapacitete, istakla je Јelena Vlatković, hotel "Central park".

Pojedini hotelijeri već su potpisali ugovore sa agencijama, za narednu godinu. Nažalost, procjene su da je na području Trebinja, ove godine, ostvareno neregistrovanih noćenja koliko i registrovanih. Na potezu je Inspektorat Republike Srpske.

- Osnovna korist i prihod koji Turistička organizacija ostvaruje je od boravišne takse, to je direktan prihod, novac se koristi namjenski, za promociju Grada, a korist imaju ugostiteljski i objekti za smještaj, ugostiteljske usluge i turistički radnici, dodao je Radić.

U registrovanim noćenjima, evidetirani su turisti iz sedamdeset dvije zemlje, dok su Turistički info-centar posjetili gosti iz devedeset zemalja. Turistički radnici tvrde da se osjeća potreba za novim sadržajima, da bi turistička sezona bila produžena.