latinica  ћирилица
07/12/2018 |  18:47 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Branko iz Novog Grada "oživljava" dvotočkaše oldtajmere (FOTO)

Automehaničar Branko Đurić iz Novog Grada, bavi se neobičnim i skupim hobijem – restauracijom oldtajm motocikala. Do sada je "u život vratio" tri motocikla, a najvredniji među njima je BMV iz 1936. godine, koji je aktivno korišten u Drugom svjetskom ratu.

Dvotočkaši oldtajmeri Brankova su ljubav još od dječačkih dana. Po završetku škole, tu ljubav pretvorio je u hobi.

- Prvi motor mi je još od djeda. Srećom, taj motor nije bačen, vukao se po dvorištu, kako to već ide. Njega sam 2004. godine prvi put sredio, to je ovaj NSU Maks iz 1953. godine, i tako je onda krenulo dalje jedan po jedan, rekao je Đurić.

Do danas je restaurirao tri motocikla, a u toku su radovi i na četvrtom. Zapuštene ramove pronalazi u inostranstvu, a zatim ih godinama uređuje kako bi im “udahnuo novi život“. Koristi uglavnom originalne dijelove.

- Dijelove nabavljam uglavnom u Njemačkoj od drugih kolekcionara, mijenjamo dijelove. Što je rjeđi model teže je doći do dijelova, nešto ima i originalnih zamjenskih dijelova, neke firme se bave proizvodnjom zamjenskih dijelova za oldtajmere, pogotovo za BMV, dodao je on.

Svaki motocikl koji majstor Bane uredi, iako star i preko osam decenija, izgleda kao da je upravo “izašao ispod čekića“. Ipak, posebno mjesto u garaži zauzima BMV iz 1936. godine, koji je njemačka vojska koristila u Drugom svjetskom ratu.

- Iz muzeja u Minhenu sam dobio tačne podatke po broju šasije i motoru kad je i gdje proizveden, kao i vrijeme gdje je i kada tako da kažem služio vojni rok. Inače bio je isporučen u Berlin na aerodrom i koja divizija ga je koristila i sve o njemu, naglasio je Đurić.

Ovoj mašini staroj 82 godine, cijena raste iz dana u dan. Prema stručnim proračunima, ovaj BMV oldtajmer svakog mjeseca skuplji je za 30 evra.

- Tako da je bolje, u suštini, uložiti u njega nego u bilo koju nekretninu na svijetu, zaključio je Đurić.

Ipak, ovi motori nisu na prodaju. Majstor Bane čuva ih za privatnu kolekciju.