latinica  ћирилица
12/12/2018 |  15:45 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Sjećanje na stradale u Vučilovcu i Krepšiću

U srpskim selima Vučilovac i Krepšić, kod Brčkog, obilježena je 26. godišnjica stradnja Srba, koje su 12. decembra 1992. godine napale jedinice HVO i Regularnih hrvatskih oružanih snaga iz Orašja i Hrvatske.

Srpsko selo Vučilovac sa 260 domaćinstava do temelja je uništeno, a mještani koji nisu uspjeli pobjeći su pobijeni.

U Vučilovcu je ubijeno 49 Srba.

Najmlađa žrtva bio je 10-ogodišnji Bojan Lukić a najstarija 86-ogodišnji Krsta Arsenić. Anki Trivković, na kućnom pragu ubijen je otac Ilija.

- I dalje tugujemo i tražimo ga, trebalo bi da odgovraju oni koji su to počinili - priča Anka.

Stradala su i 24 borca Vojske Reublike Srpske iz Čelinica, koji su pokušali da odbrane srpsku nejač.

Duško Rulić, izgubio je oca Nedeljka.

- Mi dolazimo godinama ovdje, obilježavamo mjesto stradanja i zahvaljujem se i ovom stanovništvu ovdje, koje čuva tu uspomenu - kaže Rulić.

Parastos je služen za 157 poginulih boraca Vojske Republike Srposke. Јoš se traga za posmrtnim ostacima 5 žrtava.

- Ovdje u Vučilovcu, kompletno selo je spaljeno, svi stanovnici, starci i žene koji su ostali pobijeni su. Etnički očišćeno u potpunosti i niko nikada nije odgovrao ni za šta - podsjeća Živan Ilić iz Boračke organizacije Brčko.

Ravnopravnost svih naroda u BiH trebalo bi da se mjeri jednakom pravdom za sve, a koja namjerno ili slučjano, na isti način ne tretira sve ratne zločine iz proteklog građanskog rata, kaže gradonačelnik.

- Ravnopravnost i Srba, zajedno sa ostalim narodima, koji žive na ovim prostorima, a što nažalost kroz sudske presude nije do sada bilo potvrđeno - navodi Siniša jalić, gradonačelnik distirkta Brčko.

Predsjednik Boračke ogranizacije Republike Srpske Milomir Savčić ponovio je da ni danas odgovornih za te zločine nema.

Kao i na drugim srpskim stratištima, i na ovom posavskom, odgovornih i procesuiranih za zločine nad Srbima i dalje nema.