latinica  ћирилица
16/01/2019 |  19:11 ⇒ 17/01/2019 | 09:05 | Autor: RTRS

Odgođena sjednica Predstavničkog doma PS BiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne supštine BiH zakazana za sutra odgođena je, jer klubovi poslanika nisu dostavili prijedloge za izbor članova stalnih parlamentarnih tijela. Prethodno je i SNSD tražio odgađanje sjednice, jer ne postoji skupštinska većina. Јoš jedan razlog su i opstrukcije i ucjene u izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Sarajevski brend - mešetarenje i ucjene prilikom izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara, vraćen je inicijatorima kao bumerang. Nakon što su, združeno, članovi Predsjedništva Šefik DŽaferović i Željko Komšić, kršeći normativne rokove, podršku SNSD-ovom Zoranu Tegeltiji uslovili nikad završenom listom "želja", a Komšićevi "emisari" u bh. Parlamentu blokirali formiranje čak i Komisije za izbor Savjeta ministara, račun su im ispostavili izborni pobjednici iz Srpske. Sve u skladu sa Poslovnikom o radu!

- Zašto bi se ulazilo u proces konstituisanja stalnih komisija, ako ne znamo šta je struktura vlasti i ako nemamo izabranog predsjedavajućeg Savjeta ministara - pita Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Kandidatske liste za parlamentarne komisije, poručuju iz srpske većine, biće "na čekanju" sve dok sarajevski članovi Predsjedništva ne prestanu da blokiraju imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara. DŽaferovićev partijski kolega ministar - poslanik Adil Osmanović, međutim, po ustaljenoj SDA-ovoj praksi samoproglašenih vrhovnih tumača svega i svačega, sada misle kako formiranje zakonodavne bh. vlasti ne treba vezivati za izvršnu.

- Cijenimo da ne treba u istu ravan dovoditi rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa imenovanjem predsjedavajućeg Savjeta ministara - kaže Osmanović.

"Misli" i Komšićev partijske kolega DŽenan Đonlagić, baš kao i lider mu u Predsjedništvu, da stari saziv Savjeta ministara u tehničkom mandatu može da zasjeda cijeli četverogodišnji mandat. Poručuje: "Nemamo ništa protiv!".

Ono što Demokratska fronta jasno govori iz stavova SDA se samo naslućuje. No, kako bi u tom slučaju, ministri - poslanici Osmanović, Zvizdić, Šarović i Mektić, mimo Ustava, zakona i demokratske prakse, istovremeno bili i predlagači i "usvajači" normativa, odgovor ne nude. Na sceni je perfidna i licemjerna namjera da se opstruišu izborni rezultati u Srpskoj, bez dileme je predsjedavajući Srpskog kluba Nenad Stevandić. On podsjeća na uzroke i posljedice blokade u formiranju bh. vlasti.

- Uzrok i posljedice treba detaljno da se izanaliziraju. Uzrok je pokušaj da se ne formiraju organi u BiH i da se nastavi sukob starog Savjeta ministara sa Republikom Srpskom, a posljedice su naravno ovo što mi danas imamo. Ko to na ovom svijetu može da kaže da je jedna stvar Savjet ministara, a druga Parlamentarna skupština kada upravo rade zajednički posao - ističe Stevandić.

Umjesto odgovora kada će biti održana sjednica Doma, predsjedavajuća Borjana Krišto spremna tek da na zakonske obaveze podsjeti.

- Svako ima svoje stavove i to je legitimno, ali mi kao Kolegijum moramo poštovati zakonske i ustavne, te poslovničke odredbe o sazivanju i održavanju sjednice - navodi Krišto.

Poslovnički rok za izbor parlamentarnih komisija već istekao. Baš kao i mnogo prije njega rok Predsjedništvu BiH za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara. I nije to izuzetak već pravilo! Da oni sarajevski politički konvertiti koji se u zakone deklarativno "najžešće" zaklinju, a napredak BiH u prioritete ističu, u praksi različitim kalkulacijama upravo suprotno čine! Do kada tako i nakažnjeno?