latinica  ћирилица
13/02/2019 |  12:54 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Značaj digitalizacije predstavljen na sajmu u Berlinu (FOTO)

I ove godine u Berlinu održan je sajam prehrambene industrije Fruit Logistica gdje su se okupile sve velike kompanije iz oblasti proizvodnje, trgovine, uvoza i izvoza, kao i stručnjaci iz oblasti pakovanja, logistike i transporta. Ovaj trodnevni događaj u periodu od 6. do 9. februara posjetilo je više od 78.000 ljudi iz 130 različitih zemalja, dok je na istom izlagalo 3.200 kompanija iz preko 80 zemalja svijeta.
Sajam prehrambene industruje, Berlin - Foto: RTRS
Sajam prehrambene industruje, BerlinFoto: RTRS

Kao novina ovogodišnjeg sajma, predstavljen je i "startup day" gdje je 19 startap kompanija predstavilo svoje tehnološke inovativne proizvode iz oblasti prehrambene industrije.

Na sajmu našla se i startap kompanija koja nudi aplikaciju za proizvođače jabuke MapMyApple, koja pruža dnevne preporuke za obavljanje fertirigacije, navodnjavanja i prskanja u voćnjaku uz preciznu prognozu i satelitski snimak sušnih polja.

Sajam prehrambene industruje, Berlin (Foto: RTRS)

MapMyApple je ove godine po prvi put prisustvovao sajmu, sa ciljem širenja svoje mreže distributera aplikacije na inostrana tržišta poput: Srbije, Makedonije, Poljske, Mađarske, Belgije, Turske, Francuske, Novog Zelanda, Australije...

Velika većina sagovornika uvidjela je širu sliku i prepoznala značaj za postojanjem ovakve aplikacije na tržištu, na kojem nisu vidjeli sličan proizvod koji je namijenjen konkretno uzgoju jabuka.

- Smatram da je ovo nešto što je falilo tržištu voćarstva. Danas više nije dovoljno da se bilježi evidencija radova po sveskama i mislim da su moderne tehnologije nešto što će dolazeće generacije sigurno koristiti, a na šta mi stariji možemo da se oslonimo, obzirom da su vrlo jednostavne za upotrebu - kaže Sener Batuma, menadžer kompanije Ozler Tarim.

Sajam prehrambene industruje, Berlin (Foto: RTRS)

Njegova kompanija trenutno ima preko tri hiljade hektara pod jabukom i smatra da je MapMyApple poput "džepnog agronoma kojeg svi mogu da priušte u svom voćnjaku".

Svi zainteresovani mogu više saznati na www.fruitlogistica.com.