latinica  ћирилица
16/02/2019 |  11:53 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Brčansko Udruženje "Beba više" u humanoj akciji "Od srca srcu"

Brčansko Udruženje "Beba više", koje se bavi pronatalitetnom politikom, i ove godine organizovalo je akciju dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom "Od srca srcu". Cilj je, ističu u udruženju, pomoći porodiljama, kojima je neophodna doza krvi, prilikom porođaja na carski rez.

Među doborovoljnim davaocima krvi su Alma Muratović i Vladimir Kanostrevac.

- Nije teško biti human. To je nešto najlakše, ako čovjek hoće, ne košta ništa, a nekome znači mnogo. Јa sam redovni davlac krvi. Odazvala sam se i pozivu Udurženja "Beba više"- ističe Muratovićeva.

Vladimir Kanostrevac iz Brčkog rekao je da je humanost za njega divan i neprocjenjiv osjećaj, posebno kada nekome pomogne i učini dobro.

 Iz Udruženja "Beba više", nagalašavju da im je cilj da kroz ovu akciju budućim majkama, omoguće bezbrižan porođaj.

- Opšte je poznato da se svaki porođaj, posebno carskim rezom, mora obezbijediti rezervama krvi. I zbog toga "Beba više", već drugu godinu organizuje doborovoljnu akciju, na koju se na našu veliku radost, ne prijavljuju samo naši članovi, nego dođu i naši prijatelji i poznanici da pomognu- rekao je Željko Lazarević, predsjednik Udruženja "Beba više" iz Brčkog.

U brčanskoj transfuziji, napominju da svako dobrovoljno davanje krvi, nekome spasava život. Ovaj put sakupljeno je 30 doza.

- Srećna sam što su rezerve krvi stabilne u Brčkom i da građani mogu da spavaju mirno- naglasila je Nadežda Peulić iz Odjeljenja transfuzije u Brčkom.

U Brčkom kroz kolektivni radni ugovor, još nije definisano zakonsko pravo dobrovoljnih davalaca na dva slobodna dana.