latinica  ћирилица
19/02/2019 |  09:14 | Autor: SRNA

Finci: BiH da vrati imovinu vjerskim zajednicama

BiH je jedina u regionu koja nije vratila imovinu Јevrejskoj zajednici, ali ni drugim, niti ih je obeštetila, izjavio je predsjednik Јevrejske zajednice u BiH Јakob Finci.
Јakob Finci - Foto: klix.ba
Јakob FinciFoto: klix.ba

- Sve ostale zemlje su to pitanje riješile ili su počele da ga rješavaju, osim BiH. Republika Srpska je počela to da rješava 2001. godine kada je usvojila zakon. Međutim, naredne godine visoki predstavnik je taj zakon ukinuo, smatrajući da to pitanje treba riješiti na nivou BiH. Od tada do danas ništa nije urađeno, a tek kada se formira naredni Savjet ministara vidjećemo hoće li se oni baviti ovim pitanjem - rekao je Finci za Nezavisne novine.

On je naveo da je ohrabren rezolucijom koju je nedavno usvojio Evropski parlament u kojoj se prvi put eksplicitno navodi da je restitucija, kao dio opšte vladavine prava, uslov za EU.

Finci ističe da je bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prilikom posjete Izraelu rekao da je jevrejska imovina u BiH vrijedna oko šest milijardi KM, ali i upozorava da ova cifra, vjerovatno, nije tačna.

- Niko nikad nije napravio procjenu. Ova cifra se pominje više kao opravdanje da je riječ o ogromnoj imovini i da se zato ona ne može biti vraćena - rekao je on.

Finci je naglasio da se veliki dio tog problema može riješiti, a da BiH ne košta ništa.

- Recimo, ako imate zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koja je vlasništvo Јevrejske zajednice, onda samo treba napraviti da se kirija ne plaća njima, nego Јevrejskoj zajednici. Samo je stvar volje da se ovaj problem riješi - kaže Finci.

Prema njegovim riječima, jevrejska imovina nalazi se u 28 gradova gdje su postojale jevrejske zajednice, a u Republici Srpskoj najveći dio te imovine je u Banjaluci i Doboju.

Evropski parlament nedavno je usvojio rezoluciju u kojoj je pozvao vlasti BiH da vrate imovinu vjerskim zajednicama i drugim privatnim licima.

Iako se eksplicitno ne pominje Јevrejska zajednica, riječ je o rezoluciji koja se naslanja na Terezinsku deklaraciju iz 2009. godine u kojoj je 46 zemalja, među kojima i BiH, pozvano da izvrši kompenzaciju oduzete imovine žrtvama Holokausta.