latinica  ћирилица
11/03/2019 |  09:11 ⇒ 10:29 | Autor: RTRS

Kad kafa nije samo za užitak; Božana Odžaković diplomirala na ovom napitku

Većina nas smatra da nam dan nije dobro krenuo ako ne popijemo šoljicu kafe čim otvorimo oči. Bilo da je turska, nes, espreso, ili neka druga, ovaj, kako ga zovu, najpopularniji napitak na svijetu za mnoge je neizostavan dio jutra.

Kafa, zajedno sa čajem, je najviše konzumiran napitak u svijetu, a po prometu je odmah iza nafte. Samim tim, možemo da pretpostavimo koliki je njen ekonomski značaj.

Ipak, više ćemo pričati o svojstvima kafe i socijalnom aspektu koji je neizostavan kada govorimo o ovom napitku.

Kafa vodi porijeklo iz Etiopije, iz oblasti Kafa, po kojoj je i dobila naziv, a sama riječ je na vrhu liste najustaljenijih međunaronih riječi, pa vam neće biti problem da naručite kafu u bilo kojoj državi na svijetu. Kafu kao napitak otkrili su Arapi koji su je i donijeli u Evropu, ilegalnim putevima.

Arabika kafa je skuplja i više cijenjena jer ima veći broj aromatskih komponenti, blagu kiselost, dok robusta, koja je dosta siromašnija aromom ima više kofeina i hlorogenske kiseline, koje povećavaju gorčinu i kiselost, koja opet nekome više odgovara... ali je u osnovi i karakteristika dobre kafe.

U Bosni i Hercegovini postoji pravilnik o kafi i surogatima, te proizvodima od kafe i surogata, a koji jasno definiše kakva kafa treba da bude, od procenta vlage, pepela do rastvorljivih materija.

Sam proces prženja kafe je za njen kvalitet od suštinskog značaja. Procesom prženja dolazi do velikog broja hemijskih reakcija, koje još više naglašavaju mnogobrojna svojstva kafe i to ona pozitivna. Malo ko zna da je kafa i antioksidant.

Svakako da posebno mjesto u životu naše sagovornice zauzima kafa, ne samo zato što ona voli ovaj napitak, nego zato što je profesorka Božana Odžaković jedina na širem prostoru regije koja se kafom bavi sa naučnog aspekta.

Tehnološki fakultet završila je u Banjaluci, a doktorske studije nastavila je u Novom Sadu, gdje je doktorirala na temu kafe, stavljajući akcenat na crnu kafu, najzastupljeniju na našim prostorima.

Pored niza blagodarnih uticaja koje kafa ima na organizam, postoje i negativni aspekti ispijanja ovog napitka.

Vlasnik jednog od kafea u Banjaluci kaže da se svijest o kafi mijenja, pogotovo o njenom kvalitetu. Sada su, kaže mušterije spremne da prođu pored deset kafića da bi otišle u onaj u kojem im je kafa najukusnija, gdje znaju da je barista obučen, kafa svježa, a atmosfera baš onakva kakvu vole.

"Hajde da se nađemo na kafi", koliko puta ste i sami izgovorili ovu rečenicu, ili je čuli.

Čak i oni koji ne piju kafu koriste ovu frazu kada pozivaju na druženje. Bili vi ljubitelj kafe ili ne, dobro je da znate da ne treba da je konzumirate na prazan stomak zbog kiselina koje sadrži, ali ni da pretjerujete sa ovim napitkom. Profesorka Odžaković preporučuje dvije do tri šoljice maksimalno tokom dana.

Sreća je u malim stvarima, pa samim tim i u ispijanju kafe. Odvojite tih pet minuta samo za sebe ili za drage osobe, opustite se, osjetite punoću ukusa i uživajte uz vašu kafu.