latinica  ћирилица
12/03/2019 |  16:04 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Zvornik: Predstavljena onlajn platforma rizika od katastrofa

U Zvorniku je predstavljen sistem za analizu rizika od katastrofa, DRAS - prva onlajn platforma koja pruža ažurne informacije o izloženosti prirodnim katastrofama. Podsjećamo, prije pet godina u Zvorniku su poplave i klizišta pričinili štetu veću od 20 miliona maraka.

Zahvaljujući onlajn platformi DRAS, građani će u svakom trenutku, uz svega nekoliko klikova, moći provjeriti da li se baš njihova kuća, stan, pomoćni objekat ili voćnjak nalazi na području koje je izloženo riziku od poplave, klizišta ili druge opasnosti.

- Osnovna svrha DRAS-a je što se tiče UNDP-a da podignemo svijest javnosti o opasnostima, odnosno o lokacijama u kojima ljudi žive da znaju tačno da li su izloženi određenoj opasnosti i u kojoj mjeri - ističe Vedran Ibrulj, koordinator projekta upravljanja rizicima od katastrofa.

Istovremeno, predstavnici nadležnih službi i Gradske uprave imaće pristup analizama eksperata iz geološke struke i precizno analizirane podatke o trusnim područjima, što bi trebalo doprinijeti pravovremenom preventivnom reagovanju.

- Da uočimo koje su to kritične lokacije, područja na cijelom gradskom području na kojem bi sutra da kažem bilo reskir investirati i raditi, jer sutra u slučaju nekih elementarnih nepogoda nastale bi velike štete - poručuje Bojan Ivanović, zamjenik gradonačelnika Zvornika.

Rajko Јurošević, načelnik Službe civilne zaštite Zvornik, ističe značaj ovog projekta:

- Ova platforma je od izuzetnog značaja za rad Civilne zaštite, kako za rad Civilne zaštite tako i ostalih službi za spašavanje, jer u mnogome doprinosi u analizi rizika, tako i u prevenciji i naravno u otklanjanju - kaže Јurošević.

Osim Zvornika, u projektu učestvuju još četiri lokalne zajednice iz BiH, finansira ga Agencija za razvojnu saradnju Italije, a sprovodi UNDP.