latinica  ћирилица
17/03/2019 |  14:38 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Kafić "Zvuci srca" nema cjenovnik, ali ima dušu

U Beogradu je nedavno otvoren kafić "Zvuci srca", jedini u Srbiji u kojem rade mladi sa blagim poteškoćama u mentalnom razvoju.

Ovaj lokal u kojem nema cjenovnika, razbija predrasude o mogućnostima ove ranjive kategorije stanovništva i doprinosi njihovom uključivanju u društvene tokove.

Atmosfera slična kućnoj, ljubaznost i osmijeh nije jedino što ovaj neobični kafić, otvoren uz pomoć Grada Beograda i Ministarstva za rad i zapošljavanje, izdvaja od ostalih.

- U njemu su konobari, šankeri, a i muzičari, što je jedinstveno, da kažem, u svijetu – osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju, znači osobe koje zajednica teško može da prihvati kao radno funkcionalne - kaže Goran Rojević, direktor Humanitarne organizacije "Dečje srce".

Ovaj lokal ruši sve predrasude. Predviđeno je da ovdje posao dobije 15 mladih sa blagim poteškoćama u mentalnom razvoju, koji su u najdirektnijoj komunikaciji sa građanima. Užurbano pripremaju kafu, tople napitke, cijeđene sokove, a poslužuju ih sa iskrenim osmijehom. Njima rad u kafiću mnogo znači.

- Predivno, lijepo je raditi, imam dobre kolege. Naučila sam da pravim espreso i nes. Nije teško, brzo sam savladala - istakla je šankerica Milica Danilović.

Zaposleni se ovdje osjećaju dobro, uvaženo i korisno, jer idu na posao kao i njihovi roditelji, i imaju prava kao i drugi zaposleni.

- Njihovi roditelji su aplicirali kod Nacionalne službe za zapošljavanje i oni primaju platu za to. Imaju svoju radnu knjižicu i ide im radni staž - dodao je Goran Rojević.

Ovo je možda jedini kafić u Beogradu u kom ne možete naći cjenovnik, zato što on ne postoji. Svoju porudžbinu plaćate ubacivanjem novca, onoliko koliko smatrate da treba, u kutijicu u obliku srca.

I ako posjetilac ne ostavi ništa, biće poslužen s istom ljubaznošću. Ovdje je glavni pokretač nešto drugo - pozitivna energija, pa se u lokalu često traži mjesto više. Odmah uz kafić je i radni centar sa radionicom i mala prodavnica njihovih proizvoda, koje nazivaju "srcotvorinama".