latinica  ћирилица
25/03/2019 |  17:29 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Glamoč: Kako vratiti sjaj spomen-kompleksu "Ivo Lola Ribar"?

U Glamoču je pokrenuta inicijativa za obnovu spomen-kompleksa posvećenog Ivi Loli Ribaru, narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata, koji je na ovom mjestu poginuo 1943. godine. Tim povodom osnovana je organizacija "Ivo Lola nije sam". Spomen-kompleks obišli su studenti banjalučkog Mašinskog i Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, koji će izraditi idejne projekte za obnovu.

Spomen-kompleks "Ivo Lola Ribar" prije rata bio je mjesto okupljanja i "polaganja zakletve" omladine iz svih krajeva bivše Јugoslavije. Centralno mjesto u izuzetno uređenom kompleksu smještenom pored glamočke aerodromske piste, zauzimao je memorijalni zid i spomenik posvećen jednom od omladinskih vođa iz Drugog svjetskog rata. Međutim, posljednji rat, promijenio je sve.

Spomenik Ivi Loli Ribaru, vajara Mirka Ostoje, danas je prepušten zubu vremena, baš kao i ostatak kompleksa.

Hotel je ruševina, a park, zid i fontane obrasle su gustom borovom šumom. Svjesni, prije svega, turističkog potencijala ovog mjesta, mladi iz Glamoča pokrenuli su akciju njegove obnove.

- Imamo mnogo toga da ponudimo, ali nemamo gdje zadržati turiste. Nažalost, svi turisti koji dolaze, ostaju u Glamoču jedan dan i na tome se sve završava - kaže Јelka Vranješ, predsjednica Organizacije "Ivo Lola nije sam".

Ideja je naišla na veliku podršku. Pored mještana i lokalne uprave, u projekat su se uključili i studenti i profesori banjalučkog Mašinskog i Arhitektonsko-građevinskog fakulteta.

- Naša namjera je da ova dva studentska tima, koja su se formirala u okviru ovog semestra na kraju iznjedre idejne projekte koji bi pomogli obnovi ovog kompleksa - kaže profesor Petar Gvero sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.  

Darija Gajić, docent na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci ističe da se sve radi na dobrovoljnoj bazi.

- Ovo se radi potpuno na dobrovoljnoj bazi, i ako uspijemo nešto učiniti za Glamoč i njegove građane nama bi bilo zaista drago - kaže Gajićeva.

U lokalnoj upravi smatraju da bi obnova spomen-kompleksa bila iskorak u zadržavanju mladih na ovim prostorima.

- Ono što dalje slijedi jeste da od Oružanih snaga tražimo dozvolu da dio, koji se trenutno nalazi u ogradi kasarne Glamoč, izdvojimo iz kasarne saniramo ga, čime bi mu vratli prvobitni sjaj - nagoviještava Nebojša Radivojša, načelnik opštine Glamoč.  

Kad vremenski uslovi dozvole, počeće se sa uređenjem i čišćenjem unutrašnjosti spomen-kompleksa, a zatim i sa apliciranjem na razne adrese kako bi se obezbijedila finansijska sredstva za obnovu. Očekuje se da će prvi veći radovi početi na ljeto.