latinica  ћирилица
25/03/2019 |  18:21 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Bijeljina: Počeli 18. Dani komedije

Predstavom Zvezdara teatra "Generalna proba samoubistva", po tekstu Dušana Kovačevića, u Bijeljini večeras je počeo 18. pozorišni festival Dani komedije. Festival je svečano otvorila glumica Svetlana Bojković.

U Centru za kulturu Semberija, narednih dana biće odigrane još četiri predstave pozorišta iz Beograda i Banjaluke, a posljednjeg dana festivala predstaviće se i bijeljinski teatar Maslačak.

Bijeljinska pozorišna publika imaće priliku ove sedmice da uživa u najboljim humorističkim i satiričnim predstavama u regionu koje na scenu Centra za kulturu Semberija donose izuzetne glumačke trupe. Osim Zvezdara teatra, predstaviće se Beogradsko dramsko pozorište, agencija Scena, i Teatar na brdu iz Beograda, te banjalučko Gradsko pozorište Јazavac.

Prateći program festivala je četvorodnevna radionica Branislava Lečića i Dejana Јankovića za mlade glumce.

Zamjenik direktora Centra za kulturu "Semberija" Јovica Gajić istakao je da je ovo druga godina kako nastoje da mlađim generacijama približe dramsku umjetnost organizovanjem edukativne radionice sa Lekart centrom.

Pozorišni festival Dani komedije u Bijeljini puni 18 godina, a pokrenut je snagom entuzijazma tadašnjeg direktora Doma omladine Milana Radića i preminulog bijeljinskog novinara Milana Cvjetinovića.

Radić je naveo da je ovaj festival rezultat promišljanja o tome šta da ostave Bijeljini, u čemu je veliku ulogu imao  Cvjetinović kao vrstan poznavalac pozorišnih predstava i novinar publicista.

Organizatori Dana komedije potrudili su se da se izuzetno kvalitetnim repertoarom festivala oduže vjernoj publici koja je svake godine ispunjavala salu Centra za kulturu do posljednjeg mjesta. Istovremeno, predstavom "Državni lopov" koja zatvara festival 30. marta, pruža se prilika i bijeljinskim pozorišnim stvaraocima da se predstave na Danima komedije.