latinica  ћирилица
26/03/2019 |  14:42 ⇒ 15:14 | Autor: RTRS

Banjaluka: Promovisana knjiga za djecu "Ukrala me Šumbaba"

U Crvenom salonu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci promovisana je knjiga za djecu "Ukrala me Šumbaba" autorke Aleksandre Čvorović. Ova moderna bajka, namijenjena najmlađoj publici, prepuna je pouka o odrastanju, nevoljama, snovima i ljubavi.

Savremena i inovativna, ova moderna bajka se prvenstveno bavi tematikom preoblikovanja dječijeg bunta i nasilničkog ponašanja, što je prepoznato kao problem u porastu po osnovnim školama. To je priča o nevaljaloj djevojčici, sklonoj maltretiranju drugih, koju iz sigurnog i toplog kreveta, u sred noći, otima nekakva čudna kreatura, slična staroslovenskom ženskom demonskom biću baba Јagi ili Baba Rogi, neobičnog naziva Šumbaba.

Zanimljivom i uzbudljivom pričom autorka usmjerava čitaoce na humanost i prave životne vrijednosti dopuštajući mu da zajedno sa Ninom, glavnom junakinjom, izraste iz neposlušne i nevaljale djevojčice u jednu plemenitu, požrtvovanu i vrijednu osobu.

Priča prepliće poznati svakodnevni život djeteta, koje sa samohranom majkom odrasta u gradu, sa slikama fantastičnih bića i ambijenata kao što je: Šumbaba, džinovsko dijete, podzemna pećina, vjetroviti konj i mnogi drugi. Ova preplitanja su spontana poput igre ili sna, što je kao pripovjedačka tehnika i korišteno u bajci.

Knjiga za djecu "Ukrala me Šumbaba" autorke Aleksandre Čvorović objavljena je u izdanju Udruženja književnika Republike Srpske, podružnica Banjaluka uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.