latinica  ћирилица
28/03/2019 |  11:07 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

U Foči promovisana knjiga "Srpska priča"

Knjiga "Srpska priča-sjećanja iz rata i revolucije 1941-1945" majora jugoslovenske vojske u otadžbini Aleksandra Miloševića jedna je iskrena priča o usponima i padovima, istinama i zabludama srpskog naroda - istaknuto je na promociji u Foči. Knjigu je priredio istoričar iz Beograda Nemanja Dević.

Priređivać Nemanja Dević pojašnjava da je "Srpska priča" iskrena priča o svemu što je major Aleksandar Milošević, oficir vojske Kraljevine Јugoslavije, revolucionar, seljački sin, gerilac i potonji politički emigrant preživio u svojih skoro 100 godina života.

- Knjiga je pisana iz jednog ugla jednog ravnogorskog komandanta tako da u njjoj ne možemo da tražimo objektivnu istoriju cjeline Drugog svjetskog rata. Pisac to nije ni pokušao da predstavi, mi vidimo jednu istoriju bez mržnje i pristrasnosti i važno nam je da kroz taj ugao vidimo što nam se to desilo u dvadesetom vijeku - rekao je priređivač knjige Nemanja Dević.

"Srpska priča" je priređena prema memoarima revolucionara Aleksandra Miloševića, na osnovu njegovih zapisa koje je u Kanadi dobio od majorovog sina Gorana. U ovoj knjizi objelodanjen je čitav jedan vijek kao trajno svjedočenje, istaknuto je u Foči.

- Aleksandar Milošević bio je čovjek koji je bio jako moralan i častan oficir i za koga čak i komisija za utvrđivanje ratnih zločina 1946. godine nije pronašla niti jedan dokument ili svjedoka o izvršenju zločina - rekao je istoričar Predrag Ostojić. 

Na promociji u Foči, koju je organizovala Srpske centralna biblioteka "Prosvjeta", rečeno je da u pripremi treće izdanje knjige. Priređivač nastavlja promocije - u Srbiji, u Banjaluci, Srebrenici i Bratuncu.