latinica  ћирилица
12/04/2019 |  21:24 ⇒ 13/04/2019 | 11:30 | Autor: RTRS

Predstavljena izložba "Građanska Gradiška-Mali Beograd"

Dani Gradiške u Beogradu završeni su večeras predstavljanjem albuma i izložbom "Građanska Gradiška-Mali Beograd", u Skupštini grada Beograda. Album je priča o Gradišci od početka 20. vijeka do Drugog svjetskog rata.
Dani Gradiške u Beogradu - Foto: RTRS
Dani Gradiške u BeograduFoto: RTRS

Promociji su prisustvovali ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, princ Aleksandar Karađorđević i druge zvanice.

Klokić je rekao da su Dani Gradiške u Beogradu, u okviru kojih je organizovana i promocija, prilika da se Gradiška predstavi u kulturi, tradiciji i svemu onom što je krasi kao najmlađi grad u Republici Srpskoj.

- Za nekih 40 minuta ste u Zagrebu, za nešto više od jednog časa u Beogradu, a za manje od pola časa u Banjaluci. Gradiška se nalazi u tromeđi koja povezuje sve ove centre i mislim da mladi imaju perspektivu - rekao je on.

Mnogi ljudi su između dva velika rata u 20. vijeku dolazili u Beograd, studirali i vraćali se u Gadišku gdje su učestvovali u društvenom i kulturnom životu. Izložba je podsjećanje na značajne građane tog vremena, a čine je fotografije koje je Zavičajnom muzeju u Gradišci darovalo oko 50 njihovih potomaka.

Gradonačelnik Gradiške istakao je da treba predstaviti i brojne istorijske ličnosti iz Gradiške, koje su bile bitne u političkom, društvenom i kulturnom životu i samog Beograda i Srbije.

Autor izložbe Bojan Vujčić, viši kustos istoričar u Zavičajnom muzeju Gradiška, rekao je da su veze Gradiške sa Srbijom bile izuzetno jake.

- Ništa se nije moglo bez Srbije i uvijek se gledalo na istok prema majci Srbiji - istakao je Vujčić.

Uskoro bi u Gradišci mogao da bude podignut i spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

- Sviđa mi se izložba i ponosan sam što će biti podignut spomenik jednom članu porodice Karađorđević - naglasio je princ Aleksandar Karađorđević.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda izrazio je zadovoljstvo mogućnošću da Stari dvor ugosti ovakvu izložbu, pokaže je Beograđanima i istakne specifičnost i važnost istorije srpskog naroda.

- Svaki kamenčić u mozaiku naše velike saradnje je nešto što uliva nadu da nema granice među srpskim narodom. Gradiška je divno mjesto sa bogatom istorijom, važnom i za istoriju našeg naroda i Beograd je mjesto u koje treba sve ono što je srpsko da se uliva, a da iz Beograda izlazi i pokazuje se svijetu - istakao je Mladenović.

U albumu se nalazi oko stotinu fotografija, na osnovu kojih se može steći uvid u društveni i kulturni život Gradiške između dva rata.