latinica  ћирилица
20/05/2019 |  16:30 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

Vašington ulaže osam miliona dolara u "amerikanizaciju" djece u BiH?

Američka agencija za međunarodni razvoj /Јu-Es-Ejd/ namjerava da izdvoji osam miliona dolara za razvoj "kritičkog mišljenja" studenata u BiH, kao i za poboljšanje njihovog učinka u egzaktnim naukama, navodi se u dokumentu u koji je RT imao uvid.
Novac (Foto: Flickr/ 401(K) 2012) -
Novac (Foto: Flickr/ 401(K) 2012)

U opisu programa navodi se da je projekat predviđen za pet godina.

Stručnjaci smatraju da Vašington koristi promjenu obrazovnog sistema u BiH kako bi mlađu generaciju zemlje usmjerio na američke vrijednosti, prenosi Sputnjik.

- Cilj programa u okviru Јu-Es-Ejda je razvoj sposobnosti studenata za kritičko razmišljanje i povećanje uspjeha u egzaktnim naukama. Zadatak je da se pomogne određenim regionima u uvođenju visokokvalitetnih programa za obuku nastavnika u postojeći obrazovni sistem - navodi se u projektu.

U dokumentu američke agencije ističe se da obrazovni sistem BiH nije zaštićen od političkog uticaja, zbog čega resursi navodno nisu usmjereni na rješavanje "osnovnog zadatka" - poboljšanja kvaliteta nastave.

Osim toga, autori programa naglašavaju da su mnoge škole podijeljene po etničkom principu, dok udžbenici navodno samo produbljuju postojeće nesuglasice u društvu.

- Zajedno sa zastarjelim obrazovnim programima i pomagalima, ovo dovodi do situacije u kojoj učenici ne dobijaju zadatke koji omogućavaju razvoj kritičkog razmišljanja koje je neophodno za razmatranje različitih gledišta i procjene ogromne količine dostupnih informacija - navodi se u dokumentu.

Da bi se ovaj cilj postigao, aktivnost programa podijeljena je na četiri glavne oblasti: priprema i obuka novih predavača, povećanje kvalifikacije postojećeg kadra, stvaranje povoljnog okruženja za obuku i podsticanje rasprave o reformama u obrazovanju.

U dokumentu se takođe dodaje da bi rezultati programa trebalo da budu opipljivi i nakon isteka njegovog roka. Prvobitno će se rad u okviru projekta sprovoditi na teritoriji Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona i Republike Srpske.

Ako projekat bude uspješan, mogao bi se proširiti na cijelu teritoriju BiH, prenosi Sputnjik.

Autori projekta ističu i da će realizacija programa pomoći u postizanju cilja postavljenog u Strategiji saradnje u oblasti razvoja BiH: zemlja bi trebalo da bude stabilnija država "bliža evropskim integracijama".