latinica  ћирилица
01/07/2019 |  11:25 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: EU da odustane od politizacije gasovoda

EU bi trebalo da odustane od politizacije pitanja produžetka gasovoda Turski tok do južne Evrope, kako bi taj projekat bio uspješno realizovan, izjavio je novoimenovani ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
Aleksandar Bocan-Harčenko - Foto: Novosti.rs
Aleksandar Bocan-HarčenkoFoto: Novosti.rs

Bocan-Harčenko rekao je da to pitanje u potpunosti zavisi isključivo od pristupa Evropske komisije, objavio je danas Sputnjik.

- Ukoliko se ne bude politizovalo ovo pitanje i preovlada pragmatični pristup kada je riječ o ekonomiji i interesu Evrope, ovaj projekat će uspjeti - istakao je on.

Bocan-Harčenko je naveo da je Moskva spremna na konkurenciju na gasnom tržištu Evrope, ali na zdravoj i dobronamjernoj osnovi.

Prema njegovim riječima, Rusija u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze i njeni partneri to jako dobro razumiju.

- Međutim, pitanje nelojalne konkurencije je očigledno. Mi pozdravljamo konkurenciju, ali na normalnoj i zdravoj osnovi, bez loših namjera - dodao je Bocan-Harčenko.

Kada je riječ o Srbiji, ruski ambasador je podsjetio da je Rusija Srbiji prošle godine isporučila 2,1 milijardu kubnih metara gasa.

On je dodao i da su Rusija i Srbija postigle saglasnost o pitanju proširenja skladišta gasa u Banatskom dvoru, te da se ovim pitanjem bavi Gasprom uz podršku srpskih partnera.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je za novog ambasadora Rusije u Srbiji imenovao Aleksandar Bocan-Harčenka koji još nije zvanično stupio na dužnost.