latinica  ћирилица
24/09/2019 |  15:24 ⇒ 18:40 | Autor: RTRS

Petričević u Trebinju: Novi zakoni i bolji uslovi za preduzetništvo

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske, Vjekoslav Petričević razgovarao je sa gradonačelnikom Trebinja, Mirkom Ćurićem o mogućnostima za nova ulaganja i investicije u oblasti turizma, metalske i tekstilne industrije.

Za potencijalne investitore Vlada i lokalna uprava nastojaće da obezbijede što povoljnije uslove kako bi se došlo do novih radnih mjesta.

Slobodna poslovna zona, olakšice za nova ulaganja, podrška i povoljne kreditne linije za proširenje postojećih privrednih kapaciteta - na ovome će raditi lokalna uprava i Vlada Srpske kako bi se došlo do novih radnih mjesta. Za preduzetnike koji proširuju svoju proizvodnju biće obezbijeđene povoljne kreditne linije, sa kamatnom stopom od 2%.

Ćurić je rekao da će se i grad Trebinje uključiti u davanje prijedloga kada je riječ o novom zakonu oposlovnim zonama, ali i potruditi da budu što bolji uslovi za preduzetništvo u ovom gradu.

- Grad Trebinje daje i brojne olakšice potencijalnim investitorima. Sa svima smo spremni da razgovaramo. U narednom periodu očekujemo i povratne informacije i konkretne prijedloge šta bismo mogli raditi u Trebinju kako bismo otvorili nova radna mjesta - poručio je Ćurić.

Prije svega, razgovarano je o velikom prostoru za napredovanje kada je riječ o turizmu, ali i o metalnoj industriji i tekstilu, pričali smo na koji način obezbijediti eventualne investiture - dodao je Petričević.

Vlada Srpske će nastojati da ulaganja u tekstilnu industriju budu sa inevstitorima koji imaju iskustvo i kapacitet. Problem sa pogonom "Trebinjka" i neipslaćenim platama radnicama, trebao bi biti riješen, ističe Petričević.

Ministar Petričević posjetio je i Udruženje žena "Vasila", koje njeguje tradicionalne zanate, šivenje, tkanje i pletenje, a odnedavno bave se i proizvodnjom prirodne kozmetike.

Udurženje će za kandidovani projekat očuvanja starih zanata i razvoja ženskog preduzetništva od ministarstva dobiti 3.000 maraka.