latinica  ћирилица
24/11/2019 |  15:49 ⇒ 15:52 | Autor: SRNA

Brnabić: Regionalna stabilnost ključna za ekonomsko jačanje

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je regionalna stabilnost jedini odgovor EU kako da Zapadni Balkan postane ekonomski jači.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

- Time ćemo postati primamljiviji za sve naše mlade ljude da ostanu u svojim zemljama i ne odlaze u inostranstvo - rekla je Brnabićeva u Novom Sadu na završnoj sesije Regionalnog foruma mladih lidera Zapadnog Balkana.

Ona je istakla da je njen posao da radi na evropskoj Srbija, a da pitanje u vezi sa njenim članstvom u EU treba postaviti Briselu.

Brnabićeva je navela da EU ima svojih problema, izražavajući nadu da će svi u regionu prije ili kasnije postati njeni članovi.

- Do tog dana moramo nastaviti sopstvene reforme, koje su od prvenstvenog interesa za građane Srbije i zemalja Zapadnog Balkana - rekla je Brnabićeva.

Ona kaže da se u njenom poslu premijera ništa neće promjeniti ako EU sutra kaže "ne" ulasku Srbije u članstvo.

Brnabićeva je istakla da želi efikasnju javnu upravu u Srbiji, kao i da se na tome intenzivno radi, ali nipošto da ona bude poput one u briselskoj administraciji.

- Uz dužno poštovanje za naše kolege i prijatelje iz EU, apsolutno ne mogu prihvatiti način rada briselske administracije. Želim da javna uprava u Srbiji bude mnogo efikasnija od nje i uvjerena sam da će to i biti. Srbija bi poludila kad bi radila na način briselske administracije - rekla je Brnabićeva.

Ona smatra da za mnoge reforme u Srbiji nisu potrebni standardi EU.

- Reforme koje mi sprovodimo će biti nastavljene kada je u pitanju vladavina prava, efikasnije i odgovornije sudstvo, bolja ekonomija i druge, koje ne moraju biti slika evropskih standarda. Mi te reforme ne radimo zbog ulaska u EU, nego da nama samim bude bolje u svakom pogledu - rekla je Brnabićeva.

O izazovima ulaska u EU mladim liderima govorio je i premjer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

U Novom Sadu danas se završava 4. Regionalni forum mladih lidera koji je okupio gotovo 200 učesnika iz zemalja Zapadnog Balkana.

Mladi lideri tokom trodnevnog rada Foruma, diskutovali su o izazovima današnjeg vremena sa liderima država Zapadnog Balkana.

Regionalni forum mladih lidera bio je u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, lokalnog vijeća Novog Sada i Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Podršku Forumu dali su Pokrajinska vlada, Grad Novi Sad, Savjet za regionalnu saradnju, Regionalna kancelarija za omladinsku saradnju, Poljsko predsjedavanje Berlinskim procesom i Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju.