latinica  ћирилица
24/11/2019 |  19:29 ⇒ 25/11/2019 | 08:07 | Autor: RTRS

Vlast u Srpskoj spriječila masovan prenos nadležnosti

Na kraju petogodišnjeg mandata još aktuelnog tehničkog saziva Savjeta ministara, analiziraju se odluke, koje su, prema tvrdnjama zvanične Banjaluke, ocijenjene kao štetne po Republiku Srpsku, jer su vodile ka centralizaciji BiH.

Iz SDS i danas traže da Plan reformi BiH dođe u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Saopštenje danas potpisuje Vukota Govedarica, koji je 2017. tokom rasprave o vojnoj neutralnosti Srpske, predvodio opozicione poslanike, da zviždanjem prekinu raspravu ovoj važnoj tački u Narodnoj skupštini.

Dvije godine ranije tokom rasprave o ustavnoj poziciji Republike Srpske i zaštiti njenih interesa na nivou zajedničkih institucija, Mirko Šarović, na primjedbe Vlade Srpske, da srpski predstavnici u Sarajevu odluke donose bez konsultacija sa Vladom, na primjeru raspodjele novca od tekuće rezere. Bio je jasan.

- Nemojte da mislite da ću bilo kome od vas da polažem račun, naravno dok sam u Savjetu ministara - rekao je Šarović na početku mandata.

Da je sa takvom politikom nastavio do kraja mandata potvrdio je i na telefonskoj sjednici 15. oktobra, kada je kao jedini srpski ministar glasao za izvještaj o radu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH, bez obzira na to što je ta Agencija osporila reakreditaciju dva javna univerziteta u Srpskoj.

- Prvo, nije se taj izvještaj zakonski mogao naći na Savjetu ministara, jer njega treba da pošalje upravni odbor koga nema, jer su se srpski predstavnici u tom upravnom odboru povukli. To nam je Savjet ministara, to nam je opozicija i to je ono što mi radimo pod njihovim pritiskom - rekao je Radovan Višković, premijer Srpske.

Kao jedan od pokušaja štetnih odluka po Republiku Srpsku, njeni zvaničnici smatraju i pojednostavljivanje odlučivanja u mehanizmu koordinacije koje je u aprilu 2015. najavljivao član Predsjedništva iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Pokušaj je spriječen, ali je namjera upamćena.

- Na telefonskoj sjednici su to usvojili da bi odgovaralo Mirku Šaroviću. Formirali su komisiju koja je odlučivala o investicijama u BiH, a ranije je to moglo samo uz saglasnost entiteta. Uzmite nastupni govor Zvizdića pa vidite šta je sve urađeno, i da nismo spriječili, danas bi imalii tri nova ministarstva. Oni su bili u pokušaju da to masovno urade, negdje su to manifestno činili, kao što je slučaj sa mehanizmom koordinacije, a negdje su prihvatali kroz zajedničke projekte i programe - naveo je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Lider socijalista kaže da su ocjenu o radu srpskih predstavnika u Sarajevu građani dali prošle godine.

- Mislim da su i srpski članovi u Savjetu ministara trebali prethodne godine iskoristiti na bolji način da više sarađujemo, da više zajedno radimo kao predstavnici našeg naroda u institucijama BiH. Da su tako radili mogli bi biti bolji rezultati. Građani su prošle godine dali ocjenu i o njihovom radu i o našem radu - istakao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Srpske.

Analizirajući poteze koji su vodili centralizaciji BiH na štetu entiteta, SRNA navodi i Ekonomsku reformsku agendu za BiH, u čiji tekst nije ugrađena nijedna primjedba Vlade Srpske, imenovanje Komisije za program zaštite svjedoka, u kojoj nema Srba, kao i namjeru Dragan Mektića da ovlada SIPOM.

Ističe se i da su poslanici SNSD-a spriječili usvajanje štetene Rezolucije o Srebrenici, a da ni do danas nije procesuiran pokušaj ubistva tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, na šta odlazeći ministar bezbjednosti nikad nije dao odgovor.

Povezane vijesti:

Za SDS i PDP stavovi NSRS nekada "nisu bili obavezujući", a sada hoće posebnu sjednicu

Dodik: SDS i PDP htjeli da sjede u Sarajevu i naređuju Srpskoj

Dvostruki aršini opozicije: Odluke NSRS obavezujuće po potrebi