latinica  ћирилица
24/11/2019 |  19:39 ⇒ 25/11/2019 | 08:07 | Autor: RTRS

Kako je Šarović udomio Pandurevićevu

Tokom izborne 2018. godine, ali i poslije izbora, u BH institucijama zaposleno je najmanje 180 službenika, stručnih i viših saradnika, savjetnika. Da se pojedini odlazeći ministri skorom odlasku nisu nadali svjedoči primjer ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, koji je prošlog mjeseca na poziciju savjetnika zaposlio stranačku koleginicu Aleksandru Pandurević.

Bivši poslanik SDS u Predstavničkom domu BiH Aleksandra Pandurević angažovana je u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa od 2.oktobra 2019. godine. Pozicija savjetnika ministra, prema saznanjima dobijenim iz Ministarstva finansija i trezora BiH, u skladu je s Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji tog ministarstva.

Ukupna neto primanja Aleksandre Pandurević za oktobar 2019. godine iznosila su 2.287 KM, dok je bruto iznos plate i pripadajućih naknada iznosio 3.628 KM.

Ostaje da se vidi da li će i u njenom slučaju biti primijenjena dosadašnja šema da savjetnici postaju državni službenici bez konkursa ili na samo formalno raspisanim internim oglasima. Lider SDS-a priznaje da je angažovao Pandurevićevu za svog savjetnika.

-Da li sam je angažovao prije gdinu, 5-6 mjeseci ili bilo koji period, nikom ne polažem račune po tom pitanju, nego onima koji daju novac za to i pravdam taj novac za ono što mi je budžet i zakon dao pravo - poručio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Da su BH institucije pretvorene u dom za nezbrinute političare, tvrdi i politički analitičar Almir Terzić, koji ne sumnja da je Šarovićeva namjera da Pandurevićevu zbrine na državne jasle, kao državnog službenika.

- Nekorektno je da se zapošljavanja vrše u situacijima kada očekujete da neko drugi preuzme vlast. Sve savjetnike ili imenovane osobe koje se nađu u ministarstvima, jasno je da mogu da budu razrješeni, a za one osobe koje su postale nasilno državni službenici, jednostavno donijeti izmjene i dopune zakona o državnoj službi - rekao je Almir Terzić, politički analitičar iz Sarajeva.

I za jednostavne izmjene zakona o državnoj službi potrebna je volja parlamentaraca, a i u toj BH instituciji mnogi su jedni drugima dužni, usluga za uslugu, pa i pri zapošljavanju. Tako je samo u protekloj godini blizu 120 novozaposlenih.

Mešetarenja sa radnim mjestima registrovali su i revizori, donijeli preporuke, koje očigledno niko ne uzima za ozbiljno.