latinica  ћирилица
05/07/2020 |  19:23 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Pomen u Bratuncu za 3.265 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja (FOTO/VIDE0)

U Bratuncu je obilježeno 28 godina od zločina, koji su nad srpskim narodom počinile muslimanske snage, od aprila 1992. do polovine januara 1993. godine. Parastosu, za 3.267 Srba srednjeg Podrinja, stradalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, prisustvovali su premijer Radovan Višković, ministar Duško Milunović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, delegacija Narodne skupštine, Vlade Srbije, ruski ambasador Petar Ivancov.
Bratunac - Foto: SRNA
BratunacFoto: SRNA

Pedeset do temelja uništenih i popaljenih sela, više od 3.000 ubijenih mještana uglavnom civila - epilog je dvogodišnjeg konstantnog terorisanja srpskog stanovništva srednjeg podrinja od strane muslimanskih jedinica iz Srebrenice.

Tatomiru Gvozdenoviću prije 28 godina ubili su maloljetnu sestru Radu.

Ilija Gvozdenović i danas tuguje za 24-godišnjom kćerkom. Vojnici Nasera Orića ubili su je ispred kuće. Zarobili su mu troipogodišnje unuče, koje je kasnije razmjenjeno.

- Bio sam kod strica neko vrijeme, i njega su kasnije ubili - dodaje Gvozdenović.

Ono što su muslimani iz Srebrenice učinili srpskom narodu u Podrinju zove se genocid koji je započet u Drugom svjetskom ratu, a nastavljen u Odbrambeno-otadžbinskom, istakli su iz Organizacije porodica poginulih.

- Plan je bio da se prostor Podrinja etnički očisti od Srba. Danas imamo ogorčenje, zločinci se slobodno kreću, a mnogi se bave i politikom - navodi Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da mora biti procesuiran svako ko je odgovoran za i samo jednu žrtvu koja se dogodila na prostoru Podrinja, jer se rizikuje da se ponovi ono što je bilo u prošlosti.

Pomen u Bratuncu (Foto: SRNA)

Savčić je istakao da bez utvrđivanja istine i sankcija za sve odgovorne nema mira jer se rizikuje da se ponovi ono što je bilo u bližoj i daljoj prošlosti.

Republika Srpska nije sama, Srbija će uvijek stajati uz srpski narod sa lijeve obale Drine, poručio je državni sekretar u Vladi Srbije Zoran Antić.

- Ti ljudi su pobijeni u stravičnim aktivnostima muslimanskih snaga i to možemo u 19. i 20. vijeku nazvati produženim genocidom na ovim prostorima - rekao je Antić.

Mještani Podrinja podnijeli su jednu od najvećih žrtava. Većina ih je ubijena na najveće pravoslavne praznike, podsjetio je premijer Srpske Radovan Višković. Nema pravde i suživota, poručio je, sve dok zločinci ne odgovaraju.

- Samo na području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice i Osmaka u toku Odbrambeno–otadžbinskog rata stradalo je 2.652 lica srpske nacionalnosti, dok je na širem području Srednjeg Podrinja i Birča ukupno stradalo oko 3.500 Srba, a 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine - naglasio je Višković.

Bratunac - polaganje cvijeća (Foto: SRNA)

Danas u Bratuncu tuga i žalost. Služen je parastos za sve stradale, a ruže su položili predstavnici republičkih institucija, ruski ambasador Petar Ivancov, organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i brojne druge delegacije.

Šef misije OEBS u BiH Ketlin Kavalec izrazila je saučešće srpskim porodicama koje su izgubile najbliže u regiji Birač od 1992. do 1995. godine i istakla da svaka nedužna civilna žrtva rata zaslužuje da bude prepoznata, i da odgovorni moraju stati pred lice pravde.