latinica  ћирилица
17/07/2020 |  13:14 ⇒ 14:08 | Autor: SRNA

Sertifikati za uspješno završenu obuku

Direktor Graniče policije Zoran Galić uručio je danas sertifikate pripadnicima Granične policije koji su uspješno završili obuku "Procedure rješavanja vanrednih-kriznih situacija uzrokovanih otkrivanjem eksplozivnih naprava", pod pokroviteljstvom Programa za kontrolu izvoza i bezbjednost granica Vlade SAD.
Sarajevo - Galić - uručeni sertifikati za uspješno završenu obuku - Foto: SRNA
Sarajevo - Galić - uručeni sertifikati za uspješno završenu obukuFoto: SRNA

Obuku je od 13. do 17. jula pohađalo 12 pripadnika Granične policije koji su kroz teoretski i praktični dio u Mostaru i Sarajevu stekli nova znanja i vještine iz oblasti otkrivanja, uklanjanja i uništavanja eksplozivnih naprava, kao i kako sprovesti operativne procedure rješavanja kriznih situacija, saopšteno je iz ove policijske agencije.

Uz direktora, uručivanju sertifikata prisustvovao je i koordinator za saradnju sa Programom za kontrolu izvoza i bezbjednost granice Vladimir Popović.

- Vlada SAD od osnivanja podržava razvoj Granične policije BiH s ciljem operativnog jačanja ove policijske agencije, a samim tim povećanja opšte i bezbjednosti na granici, u graničnom pojasu i u vazdušnim lukama u BiH - rekao je Galić i podsjetio da antibombni tim Granične policije na Aerodromu Sarajevo raspolaže savremenom specijalističkom opremom za otkrivanje eksplozivnih naprava i drugih opasnih predmeta.

Predavači su bili sertifikovani instruktori Antibombnog tima Јedinice granične policije Aerodrom Sarajevo, a u okviru obuke izvedene su pokazne vježbe u kojima se koristilo mnoštvo improviziranih eksplozivnih naprava, vojno-formacijskih sredstava i eksploziva, skrivenih u torbi, vozilu, paketu.

Ovo je prvi put da je u BiH organizovana ovakva vrsta složene obuke.