latinica  ћирилица
28/07/2020 |  19:26 ⇒ 29/07/2020 | 07:27 | Autor: RTRS

Privatna okupljanja najveći problem; SZO donirala opremu za tri mjeseca (VIDEO)

U Republici Srpskoj otkriveno je još 66 lica pozitivnih na virus korona. Od posljedica kovida 19 život je izgubio stariji muškarac iz Šamca, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo. Od danas ovom Institutu i ostalim ustanovama Srpske za suzbijanje pandemije na raspolaganju je dodatnih 11 tona zaštitne opreme, koje je poklonila Svjetska zdravstvena organizacija.
Virus korona -
Virus korona

Novih 66 zaraženih otkriveno je u uzorku od 381 testiranog lica. Јoš jedan nepovoljan dnevni izvještaj, kažu u Institutu, u najvećoj mjeri je posljedica nepoštovanja odavno propisanih epidemioloških mjera.

- I dalje nam prednjače opštine sa istoka Republike Srpske uz Banjaluku. Na prvom mjestu je Bijeljina sa 16, Zvornik šest, Banjaluka četiri, Foča četiri i ostale opštine manje od toga - navodi Јelena Đaković Dević, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instuta za javno zdravstvo Republike Srpske kao trenutno najveći problem navodi privatna okupljanja koja stvaraju velike posljedice kad se osobe na druženjima ne pridržavaju mjera.

Gradske vlasti i zdravstvene ustanove Banjaluke tvrde da mogu zbrinuti novozaražene i nakon pogoršanja epidemiološke situacije. Odlučili su da povećavaju kapacitete za mogući još veći epidemiološki talas na jasen, pa u opremanje kovid ambulante u naselju Dolac ulažu 150.000 KM.

- Banjaluka je tu negdje već mjesec i po dana u povišenom nivou s kojim možemo da se nosimo poštujući aktuelne, pa nismo razmišljali o radikalnijim mjerama čak ni sa ovim brojem koji varira od četiri do 40 zaraženih dnevno - navodi Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja Banjaluka ističe da će uz najsavremeniju opremu koju će ova ustanova dobiti od Grada usluge dobijati svi pozitivni na virus korona, a kojima je potrebna bilo koja usluga primarne zdravstvene zaštite.

Zdravstvenim radnicima Srpske od danas je na raspolaganju 11 tona zaštitne opreme, koju je darovala Svjetska zdravstvena organizcija. Po ovosedmičnim epidemiološkim pokazateljima, ta količina je dovoljna za tri mjeseca.

- Ne smijemo zaboraviti da možemo kupiti i maske i aparate za mehaničku ventilaciju i sagraditi velike bolnice, ali da bi ljekar bio osposobljen da liječi kovid 19, treba da završi 15 godina izuzetno teškog školovanja - kazao je Viktor Olšavski, šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Donacija sadrži 460.000 hirurški maski, 92.000 vizira, 4.500 zaštitnih naočala i drugu opremu.

- Ovo je lična zaštitna oprema koja se troši ubrzano s obzirom na obaveze koje zdravstveni radnici imaju shodno kontroli infekcija koju sprovode njihove matične institucije i shodno tome da dio ove opreme, poput hirurških rukavica, koriste i druge ustanove, kao što su one kolektivnog smještaja - pojasnio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Komentarišući molbu pojedinih organizatora da bude odobreno održavanje festivala i ugostitelja koji se zalažu za nov način određivanja broja gostiju u objektima, ministar Šeranić naglašava da pri ovakvoj epidemiološkoj situaciji te izmjene ne mogu biti uvažene.