latinica  ћирилица
07/08/2021 |  19:21 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

U Gradišci održana 11. Pirogijada (VIDEO)

Udruženje Poljaka i prijatelja "Mak" Gradiška u Ćelinovcu je organizovalo, po 11. put, Pirogijadu - smotru gastronomije poljske nacionalne kuhinje. Ove godine program je obogaćen predstavljanjem istorije poljskog naroda na prostoru BiH.
Pirogijada - Foto: RTRS
PirogijadaFoto: RTRS

Ove godine "Priče ispod hrasta" u kojima su predstavljene bajka "Princeza Banjaluka" i pobjednički esej na konkursu Ambasade Poljske u BiH u sjeni su ostavili bogatu gastronomsku ponudu poljske nacionalne kuhinje.

- Bajka "Princeza Banja Luka" govori o vezi između Poljaka, Srba i svih ostalih balkanskih naroda. U tom istraživanju smo saznali veza između da Poljaka i Srbi ne potiče iz 19. i 20. vijeka, nego da te veze sežu daleko u prošlost - istakla je autor bajke Aleksandra Savić.

Pobjednik konkursa Ambasade Poljske u BiH za najbolji esej o Poljacima u BiH za vrijeme Austro-Ugarske je Emanuela Buganik iz Ćelinovca kod Gradiške.

- Moje selo Ćelinovac, kao poljska kolonija, itekako je specifična po hrastu koji sam spominjala i po našoj maloj poljskoj crkvi gdje se uvijek sastajemo i lijepim i ružnim povodom. Smatrala sam da zaslužuju mjesto u priči, tačnije eseju koji sam napisala - kaže Emanuela.

Poslije kulturno-zabavnog programa posjetioci su mogli da osjete svu ljepotu poljske nacionalne kuhinje u kojoj su dominatno jelo od tijesta - piroge.

- I ove godine su žene bile jako vrijedne tako da imamo osam vrsta piroga, imamo boršč, kluske sa filom od mesa, imamo i lijene pite, kao i nezaobilazne krofne kojima se najviše raduju najmlađi - rekla je predsjednica udruženja Poljaka "Mak" iz Gradiške Marija Buganik Pranić.

Na ovogodišnjoj Pirogijadi predstavnik ambasade Poljske u BiH uručio je "Poljsku kartu" najstarijem stanovniku Ćelinovaca Feliksu Pribilu.