latinica  ћирилица
28/10/2021 |  17:04 ⇒ 19:16 | Autor: SRNA

Lučić-Kalabuhov: Potrebno više novca za zbrinjavanje izbjeglica

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić informisao je danas u Sarajevu ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova o tome da se iz budžeta BiH godišnje izdvaja dva miliona KM za izbjeglice kroz infrastukturne projekte, što nije dovoljno za rješavanje ovog problema.
Lučić i Kalabuhov - Foto: SRNA
Lučić i KalabuhovFoto: SRNA

Lučić je istakao da je dio ovih sredstava namijenjen i vjerskim zajednicama i crkvama, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

On je izrazio nadu da će u budućnosti ova sredstva biti znatno veća jer u BiH i dalje postoji veliki broj izbjeglica koje nisu riješile stambeno pitanje, niti imaju adekvatne uslove za normalan život u 21. vijeku.

Lučić je Kalabuhova upoznao i o realizaciji aktuelnih projekata koje sprovodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a koji se tiču stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih u kontekstu primjene Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je ukazao na projekte "RSP" i "CEB dva" koji se odnose na stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica i zatvaranje kolektivnih centara u BiH.

Lučić je Kalabuhovu rekao i da je u planu projekat mapiranja lokalnih zajednica kako bi se utvrdio tačan broj lica koja imaju status izbjeglih i raseljenih lica.

- Prema podacima kojima Ministarstvo trentuno raspolaže, u BiH još ima 95.000 lica koja imaju status izbjeglih i raseljenih, a planirani projekat mapiranja, u saradnji sa lokalnim zajednicama, pružiće uvid u precizne podatke - naveo je Lučić.