latinica  ћирилица
02/06/2022 |  14:53 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Obilježen Dan logoraša Republike Srpske (FOTO)

Prvi put u istoriji srpskog naroda i srpskih stradalnika, obilježen je Dan logoraša Republike Srpske - Spasovdan.
Obilježen Dan logoraša Republike Srpske - Foto: RTRS
Obilježen Dan logoraša Republike SrpskeFoto: RTRS

Ovaj dan simbolizuje Dan spasenja srpskog naroda, koji je, vijekovima unazad prolazio kroz golgote u logorima, ali ujedno i Dan pobjede dobrog nad zlom, poručeno je iz Saveza logoraša Srpske.

- Na teritoriji bivše Јugoslavije bilo je više od 750 logora, od kojih je 536 bilo na teritoriji BiH, rekao je Anđelko Nosović predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske.

Foto: RTRS

Kroz te logore je prošlo oko 50.000 zatvorenika, logoraša, kaže Nosović i dodaje da je u tim logorima ubijeno, umoreno ili neposredno po izlasku iz logora više od 1.000 ljudi.

On je rekao i da se procjenjuje da u Srpskoj ima oko 30.000 živih logoraša, dodavši da nisu svi članovi Saveza logoraša.

Foto: RTRS

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rekao je da se danas ovdje u ime institucija Republike Srpske daje podrška Savezu logoraša Republike Srpske, jednoj od izuzetno značajnih organizacija za Republiku Srpsku.

- Nažalost, danas neki koji izvana žele da donose odluku o našim sudbinama smatraju da logoraši Republike Srpske nikada nisu postojali, da nikada nisu postojale bilo kakve žrtve u srpskom narodu i da su Srbi bili samo zločinci. To je nešto na šta mi ne pristajemo. I naša borba se upravo može najkraće opisati da ne pristajemo da naša država Republika Srpska bude logoraš. Zato ćemo nastaviti da se borimo, a Savez logoraša Srpske će imati punu podršku svih institucija Srpske i ovom prilikom želimo da im čestitamo prvi put njihov dan, Dan logoraša - Spasovdan - poručio je Kovačević.