latinica  ћирилица
11/08/2022 |  10:54 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja iz Srpske - Mahmuljin treba biti u zatvoru, a ne u Turskoj (VIDEO)

Za presuđenim ratnim zločincem, nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, Sakibom Mahmuljinom, treba raspisati međunarodnu potjernicu kako bi bio smješten na izdržavanje sramotno male kazne, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, Milorad Kojić.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Kojić je istakao da odlazak Mahmuljina u Tursku umjesto u zatvor ukazuje na to da je Srpska bila u pravu od samog početka.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Božica Živković Rajilić, izjavila je da bjekstvo Mahmuljina iz BiH predstavlja još jednu potvrdu da pravosuđe BiH pravi razdor i uništava BiH.

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice traži da Mahmuljin hitno bude deportovan u BiH i poslat u zatvor, rekao je Srni predsjednik ove organizacije, Branimir Kojić.

Boračka organizacija Republike Srpske apeluje da se o bijegu osuđenog zločinca pokrene ozbiljna rasprava, kao i o smišljenom radu Suda BiH da za ratna dešavanja okrivi samo Srbe.

Mahmuljinu je smišljeno omogućen bijeg u Tursku, što samo potvrđuje da Sud BiH radi u interesu Bošnjaka, a na isključivu štetu Srba, ocijenio je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da bošnjačko-muslimanske političke poluge nastavljaju da opstruišu istinu, pravdu i pravičnost kada su u pitanju ratni zločini nad srpskim narodom, a primjer ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina je vrlo ilustrativan u tom smislu.

Pravosuđe BiH je svojim nedjelovanjem omogućilo ratnom zločincu Sakibu Mahmuljinu da napusti BiH kada želi bez ikakvih mjera zabrane, rekao je šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić najavio je krivičnu prijavu protiv Sudskog vijeća Suda BiH zbog nemara u slučaju Mahmuljin i dopuštanja da ovaj osuđeni ratni zločinac napusti BiH.

Mahmuljin je pobjegao ju Tursku uz pomoć velikobošnjačkih sudija i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, smatra ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

Iz Granične policije BiH rekli su da "radi zaštite ličnih podataka" ne mogu objaviti kako je i na kom graničnom prelazu Mahmuljin je  prešao granicu BiH i otputovao u Tursku.

Iz Suda BiH odgovaraju. Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne zatvora od osam godina jer se, prema obavijesti koju je dostavila njegov branilac, nalazi na liječenju u Turskoj, rečeno je Srni u Sudu BiH.

Podsjetimo, Mahmuljin je napustio BiH i, umjesto u zatvor, otišao je u Tursku, nakon što mu je Sud BiH krajem aprila izrekao pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zločina nad srpskim civilima.