latinica  ћирилица
21/01/2023 |  18:59 ⇒ 22/01/2023 | 07:42 | Autor: RTRS

Ustavni sud svojim odlukama razara BiH - jedinstveni u ocjeni zvaničnici Srpske i pravni eksperti (VIDEO)

Političari, ali i stručna javnost u Republici Srpskoj poručuju da Ustavni sud svojim odlukama razara BiH. Naglašavaju da se ovaj sud može izjednačiti sa mehanizmom kojim nastoje da utemelje bošnjačku dominaciju majorizacijom i preglasavanjem.
Zastava Srpske - Foto: RTRS
Zastava SrpskeFoto: RTRS

Potvrdili su to i jučerašnjom odlukom po zahtjevu Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o zastavi BiH, kojem je zasmetao termin "zajedničke institucije". Pravni eksperti ukazuju na dvostruke aršine u postupanju Ustavnog suda BiH, zavisno od toga da li mu se obraća Milorad Dodik ili Denis Zvizdić.

Zaštita Ustava od Ustavnog suda BiH očito se ne može očekivati! Naprotiv, očita uloga mu je da provodi neutemeljene, politički motivisane zahtjeve Bošnjaka, koji poput posljednjeg Zvizdićevog, nemaju pravno uporište u Ustavu, jer nijedna odredba Ustava BiH ne zabranjuje da se institucije BiH nazivaju zajedničkim. Naprotiv, termin „zajedničke institucije“ sadržan je u brojnim aktima na šta ukazuje i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

- E sad jedno ironično pitanje: Pošto je Ustavni sud BiH, u jednoj od svojih mnogobrojnih političkih vratolomija, rekao da je termin "zajedničke institucije" neustavan, da li bi valjalo poništiti akte Parlamentarne skupštine BiH objavljene u Službenom glasniku BiH br. 12/99 , pa time poništiti i prenos vlasništva i iseliti sve te institucije? - navela je Cvijanovićeva.

Profesor Ustavnog prava Milan Blagojević ukazuje da je javnosti, pa i stručnoj promakla važna činjenica koja je potvrda dvostrukih aršina Ustavnog suda BiH, zavisno od toga da li mu se obraća Milorad Dodik ili Denis Zvizdić. Blagojević podsjeća da je taj isti sud 15. jula 2021. godine, odbio zahtjev Milorada Dodika i utvrdio da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH u skladu sa Ustavom BiH.

- Ustavni sud BiH u julu 2021. godine nijednom riječju u svojoj odluci nije doveo u pitanje ustavnost člana 5 Zakona o zastavi BiH i riječi "zajedničke institucije BiH" sadržanih u tom članu. Time je Ustavni sud BiH tada , u stvari rekao i da te riječi nisu suprotne Ustavu BiH - smatra Blagojević.

Pojašnjava da upotreba riječi "zajednički" u zakonu ne bi bila u skladu sa Ustavom BiH samo kada bi taj ustav propisivao njenu zabranu. Ali, kako navodi Blagojević, Ustav BiH tu zabranu nije propisao nijednom svojom odredbom.

- Kada Milorad Dodik podnese zahtjev za utvrđivanje neustavnosti zakona, onda je zakon u skladu sa Ustavom BiH, ali ako Denis Zvizdić to traži, e onda se Zvizidićev zahtjev usvaja i kaže da zakon nije u skladu sa Ustavom. Ne valja to, takva rabota suda očigledno krši pravnu sigurnost, a time i vladavinu prava. U konačnom, takvim ponašanjem ruši se Ustav! - rekao je Blagojević.

Ruši se i Ustav i stabilnost BiH, a da prefiks "zajednički", suštinski ništa ne mIjenja u ustavnom uređenju zemlje, poručuje i Radomir Lukić, profesor ustavnog prava .

- Nema nikakvog ni osnova ni potrebe, osim da sve što govori o decentralizovanoj BiH mora da bude i riječju eliminisano. Prefiks zajednički ništa ne mjenja ni u pojmu institucija BiH, no je to samo jedan pokušaj da se zbog straha od nestanka BiH pokaže da su to jedinstvene, granitne, unitarne ustanove BiH - ističe Radomir Lukić profesor Ustavnog prava.

Termin "zajedničke institucije" ni za stručnu, a ni za političku javnost nije sporan jer ...

- BiH je u osnovi zajednica republika i stoga je i termin zajedničke institucije ispravan, jer su i nastale zajedničkom inicijativom, ugovorom ili sporazumom - dodaje Milan Petković zamjenik predsjedavajućeg Ustavno pravne komisije PD PSBiH.

Iz Srpske poručuju da cilj prakse Ustavnog suda da udovoljava političkom Sarajevu nije nepoznat - centralizacija BiH.

- Na tom putu zagrizli su tvrd orah, ustavom utemeljenu Republiku Srpsku. Umjesto da štiti Ustav Ustavni sud BiH, uporno pokušava da promijeni ustavnu strukturu i na taj način se nameće kao glavni grobar BiH - kaže savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević.