latinica  ћирилица
27/04/2023 |  10:43 ⇒ 10:44 | Autor: SRNA

Novi grb Eparhije sremske

Odbor za heraldičke i genealoške studije Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma je, po blagoslovu Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog Vasilija, osmislio i izobrazio novi grb Eparhije sremske.
Novi grb Eparhije sremske - Foto: SRNA
Novi grb Eparhije sremskeFoto: SRNA

Đakon Hadži Nenad M. Јovanović, koji je na ovom heraldičkom zadatku učestvovao u svojstvu heralda, rekao je za Radio "Slovo ljubve" da je na Srpskoj pravoslavnoj crkvi da bude glavni čuvar i zaštitnik srpske duhovne, kulturne i istorijske baštine.

Štit je podijeljen na tri polja i to plavo, dominantno bijelo, odnosno srebrno i crveno. U plavom polju je zlatni Saborni hram Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima, u drugom je predstavljen grb Srema, a u trećem je "srpski krst", odnosno ocila okrenuta unutra, dok štit sa strana pridržavaju dva anđela.

- To je crveno polje koje zajedno sa prvim poljem koje je plavo i dominantnom bijelom, odnosno u heraldici srebrnom bojom drugog polja, daje prijatnu, ali i nenametljivu aluziju na srpske nacionalne boje - kaže Јovanović.

Na sredini tog polja je takozvani "srpski krst" na kojem su ocila okrenuta bridovima u polje, kao što je bio slučaj i u najstarijim grbovima Karlovačke mitropolije.

Prema važećim heraldičkim standardima za crkvenu heraldiku, držači ovog štita su dva anđela.

Štit je okružen arhijerejskom mitrom, iza njega su ukršteni litijski krst i arhijerejski žezal, a ispod njega visi brojanica sa zlatnim krstom.

- To sve, po heraldičkim propisima, odgovara rangu jedne eparhije naše svete crkve - rekao je đakon Јovanović.

Prvo polje je plavo i na sebi nosi čeonu /zapadnu/ fasadu sabornog Hrama Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima, koja je izobražena do najsitnijih detalja, čime će se sačuvati trajni trag o stolovanju sremskih episkopa na ovom mjestu.

Hram je zlatan jer se u heraldici se zlato označava žutom bojom čime se, kaže Јovanović, simbolizuje da je crkva zemaljska kapija raja, dok se u pravoslavnoj ikonografiji zlato koristi da bi simbolički prikazivalo preobraženo rajsko stanje i vječni život.

Drugo polje štita nosi grb Srema kao logičnu i teritorijalnu odrednicu jurisdikcije ove eparhije.

To polje Srema je stilizovano po ugledu na grb Srema iz čuvene Stematografije jerođakona Hristofora /Žefarovića/ iz 1741. godine koju je izradio po blagoslovu patrijarha Arsenija Četvrtog /Јovanovića – Šakabente/.

To znači da Srpska pravoslavna crkva jeste majka i ovog znamena Srema, te da je on neotuđivi dio srpskog amblematskog nasljeđa.

Treće polje štita je crveno i na sebi nosi doslovni heraldički citat iz istog polja grba Karlovačke mitropolije, čiji je Eparhija sremska, ne samo dio, već i nasljednik.

Na osmišljavanju grba su sarađivali inženjer građevine Damjan Ilić, te Srećko M. Nikitović kao vrsni heraldički umjetnici Odbora za heraldičke i genealoške studije Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma.