latinica  ћирилица
28/04/2023 |  20:53 ⇒ 21:00 | Autor: sputniknews.com

Vučelić: "Upustvo" ukrajinske ambasade pokazuje pravu prirodu kijevskog režima

"Uputstvo" o pravilnoj upotrebi termina o specijalnoj ruskoj operaciji u Ukrajini, koje je ukrajinska ambasada poslala na adresu Večernjih novosti, pokazuje pravu prirodu kijevskog režima. To je drastičan primjer novogovora, rekao je za Sputnjik, glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti Milorad Vučelić.
Milorad Vučelić (Foto: Tanjug/Dimitrije Goll) -
Milorad Vučelić (Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

"Spisak preporučene terminologije o rusko-ukrajinskom ratu", kako se dokument zvanično zove, prema Vučelićevim riječima, sadrži više elemenata.

- U njemu se vidi element cenzure, zatim novi pojmovnik u kome se ne razaznaje stvarnost, a treći element je iskazivanje pravog lica kijevskog režima - kaže Vučelić.

Četvrto, kako ističe Vučelić, to je potreba da se to "univerzalno" nametne, potpuno bestidno.

- Kao da taj režim, koji je miljenik Zapada i koji nailazi na medijsku podršku kakve nikada nije bilo u savremenom svetu, uz istovremenu drastičnu rusofobiju koja je došla do bezumlja, ima potrebu da to univerzalno uspostavi. Oni se ne stide toga. I ono što je takođe važno je to da se politički i medijski Zapad inače pridržavaju tih propisa - kaže Vučelić za Sputnjik.

Tako ispada da je ono što je redakciji Večernjih novosti upućeno kao željeni način da se izvještava, zapravo način na koji zapadni mediji funkcionišu, dodaje on.

- To je pojmovnik koji je već na djelu. To kao da je izvedeno na osnovu prakse zapadnih medija, izvučena je suština. On je sa njihove tačke gledišta poželjan u Novostima, ali on je važeći, vladajući diskurs i on pokazuje i pravo lice kijevskog režima i pravo lice onih koji taj režim podržavaju - konstatuje Vučelić.

Podsjećanja radi, na adresu Večernjih novosti stigao je mejl ukrajinske ambasade u Beogradu naslovljen kao "Spisak preporučene terminologije o rusko-ukrajinskom ratu" sa tabelom "pravilnih" i "nepravilnih" riječi i izraza koje bi, prema njihovom mišljenju, trebalo upotrebljavati tokom rada.