latinica  ћирилица
16/08/2023 |  07:24 ⇒ 10:15 | Autor: RTRS

Komemoracija i sahrana Rade Maleševića

Dugogodišnji novinar, urednik i ratni reporter Radio-televizije Republike Srpske Rade Malešević biće sahranjen danas na groblju Ognjena Marija u banjalučkom naselju Drakulić u 12.00 časova.
Rade Malešević - Foto: Ustupljena fotografija
Rade MaleševićFoto: Ustupljena fotografija

Komemoracija kolegi Maleševiću biće održana u 10.00 časova u RTRS-u.

Malešević je preminuo u ponedjeljak u Banjaluci u 70. godini. Rođen je u selu Stražice kod Ključa. Pred rat je radio kao novinar i urednik u Grubišnopoljskom listu u Grubišinom Polju. Bio je i dopisnik Večernjeg lista, Vjesnika i tadašnje Televizije Zagreb.

Samo nekoliko mjeseci nakon formiranja Radio-televizije Republike Srpske, Malešević u decembru 1992. godine postaje član redakcije, gdje je 2018. godine dočekao i penziju.

Ostaće zapamćen kao vrijedan i požrtvovan kolega, vjeran novinarskoj profesiji. Tokom svoje bogate karijere radeći i kao ratni reporter, Malešević je izvještavao sa svih ratišta, boraveći zajedno sa borcima na prvim linijama odbrane Srpske.

Ranjen je u februara 1993. godine izvještavajući sa benkovačkog ratišta.

Kolega Malešević je bio profesionalac u pravom smislu te riječi. Iza njega je ostalo na stotine priloga, izvještaja, reportaža i dokumentarnih zapisa, posebno vezanih za proboj Koridora života.

Radu Maleševića 1996. godine predsjednik Republike Srpske odlikovao je Medaljom zasluga za narod.