latinica  ћирилица
02/02/2024 |  06:47 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Radio Republike Srpske proslavlja 57. rođendan (VIDEO)

Radio Republike Srpske obilježava 57. rođendan.
Dragan Pajić i Slavica Ličina - Foto: RTRS
Dragan Pajić i Slavica LičinaFoto: RTRS

Ispisivanje istorije našeg radija počelo je 2. februara 1967. godine, kada je počeo da radi tadašnji Radio Banjaluka.

Krajem 1993. godine, sa Srpskim radijom Pale, integrisan je u Srpsku radio-televiziju, a današnji Јavni medijski servis Radio-televiziju Republike Srpske.

Opštinski radio, koji je prerastao u regionalni, u prvim godinama nakon osnivanja imao je veliko iskušenje - Banjaluku je zadesio katastrofalni zemljotres 1969. godine, a Radio Banjaluka emitovao je više o 17.000 oglasa i obavještenja koji su građanima bili od značajne koristi u tim dešavanjima.

Program je emitovan iz kamp-prikolice, a pripreman u šatoru zbog toga što je zgrada, u kojoj je Radio bio smješten, bila oštećena.

U istoriju našeg radija utkana je i zaostavština Srpskog radija iz Pala koji je osnovan u aprilu 1992. godine. Odbrambeno-otadžbinski rat donio je nova iskušenja i prestrojavanja, a nekoliko stotina emisija i izvještaja s prve linije odbrane Republike Srpske, dokaz su da su naši ratni reporteri obavili jedan od najkvalitetnijih i najkorisnijih poslova u istoriji Radija Republike Srpske.

Radio koji je mijenjao ime, od Radija Banjaluka do Srpskog Radija i Radija Republike Srpske, svjedočio je o teškim, ali i o radosnim trenucima u istoriji Srpske i njenog radija.