latinica  ћирилица
19/03/2024 |  07:26 ⇒ 10:19 | Autor: RTRS

Počela "Sedmica francuskog filma" (VIDEO)

Sinoć je počela "Sedmica francuskog filma" u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske a povodom, ili kao dio manifestacije "Međunarodni dan frankofonije".
Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske - Foto: RTRS
Muzej savremene umjetnosti Republike SrpskeFoto: RTRS

Organizatori su Francuski institut u BiH i Švajcarska amabasada u BiH, a periodu od 18. do 22. marta u večernjim terminima od 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, moći ćete vidjeti nekoliko vrlo značajnih filmskih ostvarenja.

- U ponedjeljak, 18. marta u 19.00 časova biće prikazan prvi film pod nazivom "Sve ruke na palubi" je francuska komedija iz 2020. u režiji Gijoma Braka, bila je prikazana na 70.

Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu. Film prati susret Feliksa i Alme koji odlučuju da zajedno krenu na putovanje na jug Francuske. Pridružuju im se Šerif iEduar i od tog trenutka započinja njihova avantura. Naravno, ništa ne ide po planu!

- Srijeda, 20. mart od 19.00 časova je rezervisana za švajcarsku komediju "Zvuk bubnjeva" priznatog režisera Fransoa Kristofa Marzala.

Radnja filma se dešava u malom selu u podnožju švajcarskih planina. U proljeće 1970. u selu počinje da se dešava nešto neobično. Ovo je godina u kojoj žene dobijaju pravo da učestvuju na izborima, dešava se referendum o otpuštanju stranih radnika, ali ono što pogađa selo – seoski limeni orkestar se raspao na dva dijela! Razmirice u selu postaju političke, muzičke i romantične.

- U petak, 22. marta u 19.00 biće prikazan posljednji film u okviru ove manifestacije a u pitanju je francusko-belgijska animirana komedija iz 2017. "Veliki zli lisac" u režiji Benžamena Renera i Patrika Embera, urađena po stripu "Veliki zli lisac i druge priče" poznatog strip crtača i animatora Benžamena Renera.

- Zemlje članice Međunarodne organizacije frankofonije su 1988. godine izabrale 20. mart kao Međunarodni dan frankofonije i od tada oko 300 miliona frankofona širom svijeta u preko 80 zemalja sa svih pet kontinenata slavi svoj zajednički jezik.

BiH se priključila ovoj velikoj zajednici 2005. godine. Za sve filmske projekcije ulaz je besplatan. Filmovi su prilagođeni i prevedeni.