latinica  ћирилица
22/03/2024 |  11:28 ⇒ 12:14 | Autor: RTRS

Dan nakon otvaranja pregovora o pristupanju EU - Za jedne istorijski dan, za druge tek ozbiljan početak (VIDEO)

Evropski savjet dao je zeleno svjetlo BiH za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Savjet je pozvao Evropsku komisiju da pripremi pregovarački okvir kako bi ga usvojili kada se preduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine, navodi se u usvojenim zaključcima Evropskog savjeta, koji se odnose na proširenje i reforme.
EU dala zeleno svjetlo BiH (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
EU dala zeleno svjetlo BiH (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Iz Brisela poručuju BiH: "Vaše mjesto je u našoj evropskoj porodici".

Odluka Evropskog savjeta je priznanje svim građanima i političkim snagama, koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata, smatra predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dan nakon odluke, čestitke BiH stižu sa svih strana uz poruku da je pred njom ozbiljan posao u narednom periodu.

BiH je čekala i dočekala. Nakon petnaest mjeseci kandidatskog statusa dobila je zeleno svjetlo – pregovori mogu da počnu, samo je pitanje kad.

Odluka je ključni korak naprijed na putu BiH ka Evropskoj uniji, poručio je predsjednik Evropskog savjeta.

- Ključna stvar koja pokazuje u kojoj mjeri Evropski savjet pokazuje jedinstvo je u tome što smo odlučili otvoriti pristupne pregovore s BiH, to je važna prekretnica. Donijeli smo odluku da otvorimo pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Pozivamo komisiju da napravi korake koji će biti potrebni, uzimajući u obzir relevantne korake koje Bosna i Hercegovina treba da uradi - rekao je Šarl Mišel, predsjednik Evropskog savjeta.

Za dobijanje datuma za pregovore u Briselu traže ispunjavanje svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Ipak, niko ne negira napretke BiH na Evrospkom putu postignute u proteklom periodu.

- BiH je napravila impresivne iskorake. U prethodnoj godini napravljeno je više nego u prethodnoj deceniji.
BiH je u potpunosti usklađena sa našom spoljnom i bezbjednosnom politikom. Vidjeli smo napredak u upravljanju sa migracijom. BiH je ostvarila i značaja napredak u dijalogu i pomirenju - kaže Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije.

Odluku iz Brisela pozdravio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Ova odluka jača temelje koje je spremna da jača Republika Srpska - dejtonsku i na Ustavu građenu BiH, koja jednako pripada svima. Odluku smatra velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila. Republika Srpska neće likovati jer postoje mnogi koji su današnjem danu pretpostavljali i priželjkivali njen nestanak. Naš put ima svoj nacionalni cilj - da u 21. vijeku Srbi ponovo bez granica žive i rade sa svojom braćom i kumovima. Pred svima nama u BiH je još mnogo posla. Danas se dokazalo, i neću odustati od toga, da su stranci, njihovi komesari ambasadori i lažni visoki predstavnici suvišni za naše odnose i uvreda za naše narode. Јer za ovih godinu dana uradili smo nikad više - naveo je Dodik.

Otvaranje pregovora Evropske unije sa BiH predstavlja i veliki trijumf Republike Srpske, koja insistira na prihvatanju Dejtonskog sporazuma, Ustava i ustavne strukture, izjavio je delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH kaže da sve ove napretke, koji su napravljeni i pozitivni koraci, koji su omogućili da se otvore pregovori, te da se dobije kandidatski status, kaže  postiglo se jer se cijelo vrijeme govorilo da treba da funkcioniše BiH.

- A to je dakle kroz dogovor ključnih unutrašnjih faktora u BiH, predstavnika tri ravnopravna konstitutivna naroda i predstavnika dva entiteta. To jako bitna stvar - kaže Kovačević.

Zeleno svjetlo za BiH, je pobjeda optimizma nad populizmom, kaže ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković.

Ističe da je osim otvaranja pregovora za BiH najbitniji zaključak Evropskog savjeta.

- Koji je zapravo najkonkretniji motiv za dalji rad, koji se poziva za preporuke iz 2022. godine. Komisiji nalaže da odmah, kada dio tih obaveza iz tih preporuka usvojimo, formira pregovarački okvir. Formalno to znači da mi do juna možemo uraditi svi zajedno, ako nastavimo ovim tempom - navodi Konaković.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske kaže da je većina kriterijuma ispunjena, entuizijam političara, čvrsto sidro.

Zeleno svjetlo Evropskog savjeta za otvaranje pregovora sa BiH dobar je signal i važan iskorak koji smo postigli na evropskom putu, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Ne umanjujući značaj ovakvog ishoda, smatra da nema prostora za pretjeranu euforiju, budući da je konkretan datum početka ove faze procesa i dalje nepoznanica.

Čestitke BiH uputili su predsjednik i premijer Crne Gore poručujući da je to veliki korak na evropskom putu BiH.