latinica  ћирилица
26/06/2024 |  07:18 ⇒ 11:06 | Autor: Glas Srpske

Dodik: Kad Marfi pritisne pravosuđe, pravda izađe kroz prozor

Američka administracija upravlja svim procesima i drži BiH zarobljenom. BiH nema profesionalne službenike, nego podanike Amerikanaca, istakao je to u intervjuu za "Glas Srpske" predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Intervju prenosimo u cjelosti:

Komentarišući odluku Apelacionog vijeća Suda BiH prema kojoj je odbijena žalba SNSD-a na odluku CIK-a koji je priznao listić PDP-a za Dom naroda Parlamenta BiH, Dodik je rekao da je neustavni sud američka organizacija koja služi za obračun sa njihovim neistomišljenicima.

- Kako je moguće da dvije godine jedna osoba radi i obavlja svoje dužnosti kao delegat i sada neko kaže da to nije u redu. Po istom pitanju donose dvije različite odluke i to pokazuje da kad američki ambasador u BiH Majkl Marfi pritisne pravosuđe, pravo i pravda izađu kroz prozor, kao i zdrav razum. Pokušali su sve što mogu, CIK je po njihovom nalogu donosio odluke o ponovnom prebrojavanju glasova i opet nisu uspjeli da obesmisle pravo srpskog naroda da bira jačanje Srpske i očuvanje srpskog identiteta - naveo je Dodik.

GLAS: Šta je krajnji cilj njihovih svakodnevnih pritisaka na Srpsku?

DODIK: U nemogućim okolnostima, pritisaka, ucjena, kao i podmetanja i djelovanja kroz neustavne institucije u BiH, pokazali smo da možemo da ojačamo Srpsku. I ovaj njihov pokušaj je na samom startu osuđen na propast, jer budi samo veći bijes kod naroda. Svima je jasno da se američki ambasador u BiH Marfi igra sa pravosuđem i pokušava zagorčati život Srbima, sve da bi se došlo do imovine. Njihova nesreća je veća utoliko što narod vidi ko su izdajnici i nemaju nikakve mogućnosti da promijene svijest srpskog naroda. Odluka neustavnog suda je politička, kao i sve što se tamo radi. Politički je i proces pokrenut zbog Šmita. Sa svim što rade urušili su u potpunosti kredibilitet pravosuđa i to ćemo i dokazati.

GLAS: Potpredsjednik Predstavničkog doma BiH i zamjenik predsjednika NiP-a Denis Zvizdić rekao je da se otvara mogućnost za brojne političke kombinacije ukoliko SNSD ostane bez četvrtog delegata u Domu naroda. Kako to komentarišete?

DODIK: Zvizdić bi u slobodno vrijeme, kojeg očigledno ima napretek, kad često priča samo o Republici Srpskoj, mogao reći nešto o Konakoviću i njegovim paničnim obećanjima Amerikancima i konekcijama. Sve je to isti soj. Napadima na Srpsku pokušavaju da sluđuju narod da se ne bi pričalo o krizi u Federaciji, koja traje godinama. Za razliku od Banjaluke, o Sarajevu danas ne možete da pročitate ništa pozitivno, ako se izuzme neka laž koju američki ambasador u BiH Marfi smisli, sve je crno. Zvizdić je najobičniji pozer, koji puno priča, a ništa važno ne govori. Ipak, primjećujem da bi on postavljao neke uslove i pravio kao Helez paktove sa PDP-om. Zanimljivo je da neko s kapacitetom poput Zvizdića, ravnim nuli, iznosi takve maštarije. Ta “trojka“ nije ni sama stabilna, zato smo ih i izabrali, jer nisu poput SDA mogli da naprave veliku štetu, jer nemaju ni znanje, a ni mogućnosti. Izuzev tajnog djelovanja i stavljanja na red rezolucije o Srebrenici u kojoj su takođe bili neuspješni, nisu uspjeli da naprave ništa osim što su izazvali krizu iz koje se ne nazire izlaz. Povjerovali smo da žele nešto raditi i da neće blokirati stvari, ali opet su pokazali da im je cilj blokada i uništenje Srpske, a ne napredak BiH. Oni su ucijenjeni i duboko zavisni od onoga šta će im aminovati američki ambasador u BiH Marfi i smiješno je i slušati Zvizdićevo naklapanje da oni mogu nešto mijenjati. Prva stvar koju bi trebalo da promijene je ta podanička politika koja ne dopušta BiH da napreduje na evropskom putu. Šmit, Marfi i nametanja stranaca nespojivi su sa EU i to bi trebalo da zna i sam Zvizdić.

GLAS: Kako komentarišete optužbe za ruski uticaj, koje je ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković iznio na Vaš račun na sastanku u Luksemburgu?

DODIK: Vidim da se Konaković opasno uplašio šta ću objaviti pa je od silnog straha nastavio da lupa gluposti. Ipak, nisam ja taj koga se on plaši. Strah u kosti utjerao mu je Marfi, koji mu diše za vratom i prijeti procesom ako ne bude dovoljno dobar. Izgleda da se ministar Konaković promijenio preko noći pa je sve manje tekstova o ozbiljnim navodima o njegovim vezama sa narko-kartelom. Te promjene i dobro ponašanje po američkim standardima uključuju razvaljivanje svakog dogovora sa Republikom Srpskom i napade na mene. Konaković koji hoda po svijetu kao neka budala, i to sve sa pozicije ministra inostranih poslova, mora da zna da veći dio zemalja u Evropi zna da je Republika Srpska dio rješenja, a ne problema, kako to Bošnjaci predstavljaju. Geopolitičke prilike se mijenjaju i oni koji danas javno izražavaju slaganje sa Bošnjacima i protive se svemu što ima veze sa Rusijom, a ne smeta im njihov povoljniji gas, već sutra bi mogli promijeniti mišljenje. I šta će onda Bošnjaci? Kada bi politički predstavnici Bošnjaka bili racionalni i odgovorni prema svom narodu, shvatili bi da je jedino što im ostaje dogovor i saradnja sa Srbima i Hrvatima i da im niko od njihovih takozvanih prijatelja iz međunarodne zajednice ne može omogućiti to što traže. Јedino rješenje je dogovor konstitutivnih naroda. Uvijek smo za razgovor, ali ne sa onima koji su ucijenjeni poput Konakovića i koji miniraju svako rješenje i odlaze od stola onda ka to Marfi naredi.

GLAS: Predsjednik PDP-a Branislav Borenović optužio je partnere u vlasti na nivou BiH da su svojim potezima sačuvali OHR te da ste Vi zapravo najveća podrška stranom uticaju u BiH?

DODIK: Јedina mudrost koju bi Borenović mogao da pokaže je da ćuti kada se priča o rezultatima koje je PDP postigao. Izdaju srpskih interesa najbolje je javno objasnio počasni predstavnik PDP-a Ivanić. Sve što su mogli dati dali su Bošnjacima i tako je izgledala njihova realnost i udaljavanje od stranaca. Rukovodstvo Srpske nikada neće dozvoliti da se na takav način prenose nadležnosti i to je jedina mudra i odgovorna politika, a ne dodvoravanje strancima i Bošnjacima, koje je u programskoj politici PDP-a. To što je njemu okej jedan kriminalac poput Marfija i lažni Šmit, koji bi da Srpskoj otmu imovinu, govori šta bi se desilo kada bi se takvi nešto pitali u Srpskoj. Ali ne pitaju se i zahvaljujući narodu neće se nikada ni pitati. Sve te prevare i sve što pokušavaju da dobiju prevarom i uz američko uplitanje neće im pomoći. U Srpskoj narod odlučuje, tako je bilo i tako će i ostati.

GLAS: Kako gledate na istup ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije koji je naveo da će nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici “istina“ ući u udžbenike širom svijeta?

DODIK: Lagumdžija je jasno i nedvosmisleno potvrdio svim Srbima da je glavni cilj njihovog tajnog projekta bio da u školske knjige i klupe uđe mržnja prema Srbima i svemu srpskom. Velika poražavajuća istina je da je jedino što ujedinjuje razjedinjene Bošnjake upravo mržnja prema Srbima. To je njihov jedini cilj i zajednički projekat i to Lagumdžija odlično objašnjava. Kada bi bili tako uštimane violine i u drugim pitanjima koje mogu običnom narodu koji ne živi od njihovih spletkarenja obezbijediti bolje uslove života, onda bi BiH napredovala i na evropskom putu i u svakom smislu brzinom svjetlosti. Rezolucija o Srebrenici u potpunosti je pokazala da oni ne žele naprijed. Njihov cilj je uništenje Srpske, a ne napredak BiH. Lagumdžija nije ambasador BiH, nego muslimana, on je izaslanik Bećirovića koji je zloupotrijebio položaj. Nadležni organi trebalo bi da utvrde njihovu odgovornost zbog narušavanja ustavnog poretka i djelovanja mimo zakona i Ustava. Јednog dana, kada nadležni organi budu radili.

Prijatelji

GLAS: Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja stavio je 31. izvještaj Vlade Srpske kao aneks ruskog izvještaja UN od 30. aprila. Koliko to doprinosi da se u svijetu čuje i glas Republike Srpske?

DODIK: Zahvaljujući objektivnom stavu prijateljske Rusije, koja je stala u odbranu međunarodnog prava i svega što ono predstavlja, svijet može da pročita kakva je realna situacija u BiH. Hvala našim prijateljima koji nisu nikada zauzimali navijačku poziciju i insistirali su uvijek na dosljednoj primjeni Dejtonskog sporazuma.