latinica  ћирилица
26/06/2024 |  13:09 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Otvorena kancelarija Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

Na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci danas je otvorena kancelarija Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske.
Univerzitet u Baljaluci - Foto: RTRS
Univerzitet u BaljaluciFoto: RTRS

Otvaranju je priustvovao ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

- Naučno-tehnološki park je jedan od najvažnijih strateških projekata Republike Srpske - izjavio je Budimir.

On je istakao da projekat izgradnje zgrade gdje će biti smješten park treba da počne brzo, kao i da se očekuju sredstva koja su aplicirana kod Saudijskog fonda za razvoj.

Direktor Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske Nikola Dragović rekao je da će ovaj park predstavljati mjesto gdje će se uspješno izvršiti komercijalizacija brojnih inovacija u Srpskoj.

Dragović je izrazio želju da u budućnosti u svim dijelovima Srpske biti oformljeni naučno-tehnološki parkovi.

Ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Јelena Begović smatra da je Naučno-tehnološki park Republike Srpske velika šansa za mlade.

- Za mlade, hrabre, pametne i obarzovne ljude koji treba da ponesu breme, ali lepe stvari za budućnost. Da razvijaju inovacije, da pružaju rešenja za izazove koji su lokalni, ali i globalni zahvaljajući svome znanju i obrazovanju, ali i hrabrosti i treba da ih podržimo - rekla je Begovićeva.

Univerzitet u Banjaluci (Foto: RTRS)

Vlada Republike Srpske usvojila je prošle godine informaciju o osnivanju prvog Naučno-tehnološkog parka u Srpskoj čiji je cilj ubrzan tehnološki razvoj u skladu s dobrim primjerima međunarodne prakse.

Naučno-tehnološki park Srpske treba da privuče inovativne, tehnološko razvojne kompanije, domaće i strane i da stvori uslove za razvoj ekonomije zasnovane na znanju, odnosnu komercijalizaciju inovacija nastalih u procesu istraživanja i razvoja te tako pospješi razvoj i izvoz proizvoda i usluga.

Željko Budimir (Foto: RTRS)

Osnivači Naučno-tehnološkog parka Srpske su Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjaluci.

Podsjećamo, ukupna vrijednost investicije za izgradnju Naučno-tehnološkog parka od 8.200 metara kvadratnih iznosi oko 19 miliona dolara.