latinica  ћирилица
26/06/2024 |  17:09 ⇒ 17:28 | Autor: SRNA

EFЈ: SAD nastavlja da vrši pritisak na novinare širom svijeta

Evropska federacija novinara /EFЈ/ pozdravila je oslobađanje osnivača Vikiliksa DŽulijana Asanža, ali je naglasila da to što ga je Vašington natjerao da se izjasni krivim za krivično djelo sa kojim nema nikakve veze, pokazuje da SAD nastavljaju da vrše pritisak na novinare širom svijeta.
Novinari (foto: EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER / POOL EDITORIAL USE ONLY - ilustracija) -
Novinari (foto: EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER / POOL EDITORIAL USE ONLY - ilustracija)

- EFЈ se pridružuje Međunarodnoj federaciji novinara /IFЈ/ i pozdravlja puštanje australijskog novinara DŽulijana Asanža, poslije 14 godina sudskog maltretiranja i pet godina zatvora. Odbacivanje 17 od 18 optužbi sa kojima se suočavao izbjegava kriminalizaciju uobičajene novinarske prakse ohrabrivanja izvora da u povjerenju dijele dokaze o nedjelima i kriminal.

Međutim, primoravanjem DŽulijana Asanža da prizna krivicu za zločin koji nije počinio, SAD nastavljaju sa pritiskom na svakog novinara, bilo gdje u svijetu, koji otkriva povjerljive informacije o nacionalnoj odbrani SAD - navodi EFЈ. 

Asanž je danas priznao je krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži i potom izašao kao slobodan čovjek iz suda na ostrvu Sajpan, nakon čega je otputovao za rodnu Australiji.

On je postigao dogovor sa američkim vlastima o priznavanju krivice u zamjenu za odustajanje od daljeg krivičnog gonjenja. SAD su mu uračunale godine koje je proveo u britanskom zatvoru.

Asanž, australijski državljanin, prebačen je u londonski zatvor Belmarš u aprilu 2019. godine pod optužbom za kršenje odredbi kaucije. U SAD se suočio sa krivičnim gonjenjem po Zakonu o špijunaži zbog pribavljanja i otkrivanja povjerljivih informacija koje su rasvijetlile ratne zločine i kršenja ljudskih prava koje su počinile američke trupe u Iraku i Avganistanu.

SAD su ranije optužile Asanža na osnovu 18 krivičnih prijava po kojima bi, da je osuđen, mogao da se suoči sa kaznom do 175 godina zatvora.