latinica  ћирилица
26/06/2024 |  19:10 ⇒ 19:29 | Autor: TANЈUG

Odbojkaši Srbije u Parizu u grupi sa Francuskom, Kanadom i Slovenijom

Odbojkaška reprezentacija Srbije igraće na Olimpijskim igrama u Parizu u grupi A sa Francuskom, Kanadom i Slovenijom, odlučeno je danas žrijebom u poljskom gradu Lođu.
Odbojkaši Srbije (foto: EPA-EFE/Andre Coelho) -
Odbojkaši Srbije (foto: EPA-EFE/Andre Coelho)

U B grupi igraće Poljska, Egipat, Brazil i Italija, a u C grupi Јapan, Njemačka, Argentina i SAD.

Takmičenja u odbojci na Olimpijskim igrama će se odigrati u dvorani "Јužni Pariz 1" u pariskom 15. arondismanu.

Odbojkaški turnir na 33. Olimpijskim igrama 2024. u Parizu u konkurenciji odbojkaša odigraće se od 27. jula do 10. avgusta.
Sistem takmičenja na Olimpijskim igrama je promijenjen, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podjeljeno u tri grupe sa po četiri selekcije. Plasman u četvrtfinale izboriće po dvije prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dvije najbolje trećeplasirane selekcije.
Po završetku takmičenja po grupama, napraviće se tabela osam selekcija koje su se plasirale u četvrtfinale, na osnovu rezultata u grupama, da bi se dobio raspored četvrtfinalnih utakmica, odnosno projektovanog polufinala.

Prilikom određivanja tabele, prva tri mjesta će pripasti pobjednicima grupa na osnovu njihovih rezultata, pa zatim tri drugoplasirane reprezentacije po istim kriterijumima, i na kraju dvije najbolje trećeplasirane selekcije. Na osnovu tabele, u četvrtfinalu će igrati najuspješniji pobjednik grupe i druga najbolja trećeplasirana selekcija i tako redom. Kao i do sad, u sastavima reprezentacija na Olimpijskim igrama će biti po 12 igrača.

Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) je saopštila da je poslije dogovora sa Međunarodnim olimpijskim komitetom omogućio, prvi put u istoriji, da se na spisak za Olimpijske igre uvrsti 13. odbojkašica, odnosno odbojkaša, koji mogu zamjeniti igračicu ili igrača iz medicinskih razloga.

FIVB je objavio da će 13. reprezentativac moći da trenira sa selekcijom i da prisustvuje utakmicama, ali neće biti smješten u Olimpijskom selu, osim ukoliko Nacionalni olimpijski komitet ne pruži dodatnu podršku i pronađe adekvatno rješenje.