latinica  ћирилица
27/06/2024 |  12:24 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Pendeševa pozvala bošnjačke delegate da prekinu blokadu

Šef Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš pozvala je predstavnike Kluba bošnjačkog naroda da prekinu blokadu ovog doma, te istakla da glasanje u parlamentu predstavlja demokratiju, odnosno izbor volje građana.
Marina Pendeš - Foto: SRNA
Marina PendešFoto: SRNA

Govoreći o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu koji je predložio delegat Kluba srpskog naroda Želimir Nešković, a zbog kojeg Klub bošnjaka ne učestvuje u radu Doma naroda, Pendeševa je navela da je Klub Hrvata glasao za hitnu proceduru, a da će prilikom glasanja o samom zakonu biti protiv kako se o njemu više ne bi raspravljalo.

- I kada bi ovaj zakon prošao Dom naroda, a Hrvati neće glasati za njega, on neće proći u Predstavničkom domu - rekla je Pendeševa novinarima.

Ona je navela da je 15 delegata u Domu naroda odgovorno za rad ovog doma, dodajući da je krajnje vrijeme da se uozbilje, vrate u delegatske klupe i svojim glasom kažu šta misle o ovom zakonu.

- Ne možemo dozvoliti stalnu besplatnu reklamu prepucavanjem između SDS-a i SDA - istakla je Pendeševa.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je da bi Neškovićev prijedlog zakona o Ustavnom sudu bio legitiman da je predložio samo izmjenu jednog stava iz člana 6. Ustava koji se odnosi na promjenu stranih sudija koji trenutno borave u BiH.

- Tada bi prijedlog bio potpuno legitiman i onda bismo morali da radimo - rekao je Miletić.

On je dodao da je Dom naroda trenutno djelimično blokiran, jer se ne održavaju redovne sjednice, dok je hitne sjednice moguće održati, te apelovao na sve da se dođe do zajedničkog rješenja i odblokira Dom.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Kemal Ademović istakao je da je Klub Bošnjaka na prethodnoj sjednici uvrštavanjem u dnevni red Prijedloga zakona o Ustavnom sudu zauzeo jedinstven stav da neće učestvovati u radu, jer je ovaj zakon, kako kaže, neustavan.

- Kakav smisao je razmatrati zakone čija ustavnost nije ocijenjena od stručnog tijela parlamenta - naveo je Ademović.

Odgovarajući na pitanje da li će se njegovo ponašanje kao funckionera stranke partnera u vlasti na nivou BiH odraziti i na ostale institucije, Ademović je rekao da je dogovor da se podrže zakoni koji dolaze iz Savjeta ministara, što se u ovom slučaju nije desilo.

Delegat Kluba Bošnjaka DŽenan Đonlagić rekao je da je iz posljednjeg mišljenja Venecijanske komisije vidljivo da sa sadržajem ovog zakona BiH ne može postati član EU.