latinica  ћирилица
01/07/2024 |  17:34 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

Čović: Žrijebanje CIK-a ne može da utiče na funkcionisanje vlasti (VIDEO)

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da današnje žrijebanje delegata u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH u Centralnoj izbornoj komisiji BiH ne može da utiče na funkcionisanje vlasti na nivou BiH.
Dom naroda PS BiH - Foto: Ustupljena fotografija
Dom naroda PS BiHFoto: Ustupljena fotografija

Čović je ocijenio da ne može peti delegat da utiče na vlast, te dodao da postoje različiti pristupi glasanja.

- Rijetke su sjednice kada su svi iz većine glasali zajedno, kao i u Predstavničkom domu. Ne mislim da bilo šta može uticati na ovaj dogovor - rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sastanka lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH.

Čović je naveo da ne treba brinuti za izjave da će neko razriješiti Savjet ministara.

- Odnosi u Domu naroda su takvi kakvi su. Ako imate parlamentarnu većinu onda je imate - rekao je Čović i dodao da je irelevantno ako je neka stranka sa tri ili četiri predstavnika.

Čović je naveo da nema nikakav odnos o pitanju žrijebanja, te dodao da na sjednicu Doma naroda svako može da dođe, ali da se zna kojih 15 ruku odlučuje.

Govoreći o zaključku koji je potpisan na današnjem sastanku, Čović je rekao da se zaključak odnosi na budžet i par stvari koje se odnose na ekonomski ambijent da bi izvršna i zakonodavna vlast normalno funkcionisale

Sastanku u sjedištu HDZ-a BiH u ime SNSD-a prisustvovali su predsjednik Milorad Dodik, potpredsjednici Željka Cvijanović i Radovan Višković, generalni sekretar ove partije Srđan Amidžić, te član stranačkog Predsjedništva Staša Košarac.

U ime HDZ-a BiH na sastanku su bili predsjednik Dragan Čović, zamjenik predsjednika Borjana Kršto i potpredsjednik Darjana Filpović.

Ispred SDP-a BiH su prisustvovali predsjednik Nermin Nikšić, lider stranke "Narod i pravda" Elmedin Konaković, te predsjednik "Naše stranke" Edin Forto.

U delegaciji SDP-a BiH su bili Saša Magazinović iz SDP-a, partije "Narod i pravda" Denis Zvizdić, te "Naše stranke" Predrag Kojović i Sabina Ćudić.